Imprimă această pagină
Judetul Olt are în palmares inca un premiu castigat pe oua!

Judetul Olt are în palmares inca un premiu castigat pe oua!

19 Aprilie 2016 ~ Publicat în Târguri și festivaluri. Citit 181 ori.
Fi primul care comentează!

(0 voturi)

Premiul a fost obținut la cea de-a XIII-a ediție a concursului de încondeiat ouă „Tradiție – valoare sacră“ din cadrul Festivalului Național al Ouălor Încondeiate, de către eleva

Ionela Rony Costache de la Morunglav, ucenica încondeietoare de ouă a Danielei Voicu de la Balș, unul dintre meșterii olteni artiști ai încondeierii ouălor pe Valea Oltețului care, alături de învățătorul Petre Ciobanu de la Călui, alături de elevii și ucenicii lor, sunt demni urmași ai meșterului Tudor Diaconeasa de la Oboga cel care, alături de Nicolae Vladu au fost, după informațiile pe care le dețin, primii care au încondeiat ouă.
Festivalul Național al Ouălor Încondeiate se desfășoară anual, de treisprezece ani încoace, în comuna turistică Ciocănești din Bucovina, localitate declarată comună–muzeu în anul 2004. Localitatea este recunoscută pentru caracterul  unitar al construcțiilor și pentru unicitatea sa prin motivele tradiționale naționale sculptate pe fațadele caselor.
Această a XIII-a ediţie a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti organizat de Consiliul Judeţean Suceava, de Centrul Cultural Bucovina, şi de Primăria și Consiliul Local Ciocăneşti s-a desfăşurat în perioada 16-17 aprilie 2016, în cadrul programului „Paştele în Bucovina“.
La concursul „Tradiţie - Valoare sacră“ organizat sâmbătă, 16 aprilie 2016 de Şcoala Gimnazială Ciocăneşti condusă de prof. Samson Claudia Angela, concurs aflat la cea de-a IV-a ediţie, s-au înscris aproape cincizeci de copii. Unul dintre premiile II acordate de organizatori a revenit elevei din Morunglav, Ionela Rony Costache.
Festivalul mai înseamnă și o expoziție extraordinară cu ouă încondeiate de meșteri din zona Bucovinei dar și de invitați din țară, recunoscuți de specialiști ca păstrători și continuatori ai tradiției, dar și a tehnicilor arhaice de încondeiere a ouălor. Călătorul care ajunge la Ciocănești are posibilitatea să vadă meșteri care își etalează produsele. Nu sunt puțini nici meșterii și nici obiectele prezentate de aceștia. La această ediție au fost prezenți peste o sută de participanți cu peste cincisprezece mii de ouă încondeiate așa cum numai în Bucovina se pot face.
Revenind, după o perioadă, la încercarea de a face internațional acest festival, la această ediție au fost invitați meșteri din Bulgaria dar și din Ucraina.
Una dintre invitatele de seamă a fost Lucia Condrea, o încondeietoare de ouă foarte cunoscută în mediile artistice internaționale, cu ascendență huțulă, care are un extraordinar muzeu privat al ouălor încondeiate, aflat la Moldovița.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt se poate mândri cu performanța de a fi sprijinit și promovat cu asiduitate acest meșteșug și pe meșterii care, fie ei ucenici sau instructori, îl practică: învățătorul Petre Ciobanu de la Călui; Daniela Voicu de la Balș; Costinel Beșteleu de la Oboga; Virgil Teodor Mihăilă de la Călui; Cristian Nicolăescu de la Călui și Ionela Rony Costache de la Morunglav.
Toți aceștia au învățat arta încondeierii ouălor de la Tudor Diaconeasa, cu excepția Danielei Voicu (fostă Vlad) care mărturisește că a învățat acest meșteșug de la bunicul ei, Nicolae Vladu, care a fost finul de cununie al meşterului Tudor Diaconeasa, cel care a plecat în lumea umbrelor sărac și bolnav, cu o pensie de mizerie, lăsând însă în urma sa o pleiadă de meșteri încondeietori de ouă, mai mici sau mai mari, dar dăruiți acestui meșteșug.
Standul expozițional al județului Olt a stat cu cinste alături de ale celorlalți invitați din țară și din afara acesteia,  echipa formată din Petre Ciobanu, Daniela Voicu și Ionela Rony Costache însoțiți de Valeru Ciurea, referent de specialitate al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt.
Ar fi de menționat (și de remarcat) implicarea deosebită a echipei care duce în spate întreg festivalul: primarul Radu Ciocan, viceprimarul Marcel Şcheul, Zanfirica Boiciuc și Claudia Angela Samson de la Școala Gimnazială Ciocănești, Marilena Niculiță de Muzeul Ouălor încondeiate Ciocănești și mulți alții care, prin efortul lor, fac ca acest festival să fie unul deosebit nu numai prin tematică ci și prin organizare.