Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Ionel Cococi

Ionel Cococi

Imprimare Email
(0 voturi)

Ionel Cococi este născut la 1 iunie 1969 în localitatea Vădastra din judeţul Olt. El îşi desfãşoarã munca dupã crezul „Dacã ştii sã respecţi lutul, te respectã şi el pe tine!“. Astfel, deşi a îmbrãţişat meşteşugul olãritului abia în anul 2000, dupã întâlnirea cu prof. univ. Dragoş Gheorghiu - Facultatea de Arte Bucureşti, în cadrul unui proiect

internaţional de reînviere a ceramicii neolitice de Vãdastra - proiect susţinut de Banca Mondialã şi de Guvernul României -, Ionel Cococi crede cu ardoare cã aceasta e menirea sa. „Toţi avem un destin foarte bine creionat, numai cã nu trebuie sã stãm şi sã aşteptãm pasivi, ci trebuie sã contribuim şi noi la împlinirea lui. Poate ãsta a fost destinul meu!“, declarã meşterul. Vasele sale prind formã nu foarte repede, deoarece procesul necesitã un timp îndelungat de lucru, foarte multã rãbdare şi pricepere, nu neapãrat efort fizic. Astfel, din lutul gri scos de la aproximativ doi-trei metri, meşterul realizeazã mai întâi fundul vasului, iar apoi un şnur ce se pune roatã, se bate, se finiseazã, dându-se astfel forma vasului dorit. Apoi vasul se decoreazã cu diverse motive ca: spirala simplã, spirala dublã, simplii şi dublii colţi de lup, colţi de lup în zig-zag, pe care meşterul le considerã drept continuitate a vieţii pe pãmânt. Pentru a se obţine culoarea neagrã specificã, vasele sunt arse printr-un proces numit ardere închisã sau oxidantã. Astfel, îmbinarea culorilor alb (a decoraţiilor) şi negru (a lutului ars) conferã vaselor o eleganţã deosebitã. „Chiar dacã această combinaţie este utilizatã încã de pe vremea strãmoşilor noştri de acum peste 7500 de ani în urmã, totuşi e atât de caldã, cu tendinţe moderniste, chiar“, afirmã Ionel Cococi, „pentru cã eu am venit cu ceva nou pe piaţã, dar totuşi foarte vechi.“

LUCRARI

 

Cultura Vădastra este cultura reprezentativă pentru zona de est şi sud-est a Olteniei în epoca neoliticului mijlociu. Aria sa de răspândire nu se limitează la acest spaţiu ci cuprinde şi zona de sud-est a Munteniei, precum şi nord-estul Bulgariei. Se poate spune cu certitudine că în estul şi sud-estul Olteniei, această cultură atinge un grad maxim de originalitate, aceasta poate şi datorită contactelor strânse manifestate pe toată durata existenţei sale cu cultura Vinea - prin intermediul aspectelor de interferenţă Vinca-Dudeşti (Fiera, Verbicioara, Leu, Padea, Rast) dar şi a contactelor foarte strânse cu cultura Boian, cultură formată şi ea pe un fond dudeştean în Câmpia Munteniei şi contemporană, în mare parte, cu cultura Vădastra.
Cultura Vădastra a atins în cursul evoluţiei sale un înalt grad de dezvoltare, evidenţiat între altele şi de realizările din domeniul plasticii antropomorfe. Totodată bogăţia şi varietatea acestor reprezentări oferă indicii deosebit de importante cu privire la viaţa spirituală a acestor comunităţi, dar constituie şi dovezi solide ale nivelului artistic ridicat de care au dat dovadă purtătorii acestei culturi.
Ceramica culturii Vădastra are o mare varietate de forme: castroane, străchini, pahare, vase cilindrice, vase tronconice cu buza puternic evazată, vase bitronconice de mărimi diferite, cupe cu picior şi fără picior, oale cu profilul bombat sau bitron conic cu partea superioara uşor arcuită iar buza dreaptă şi puţin răsfrântă, ceşti, vase cu picior tronconic, vase bitronconice cu gât şi patru proeminenţe pe rotund, vase piriforme cu gâtul cilindric şi arcuit în afară, vase mari de provizii cu pereţii groşi, vase cu profil în forma literei „S“, vase fructieră cu picior, vase sferice. În tehnica ornamentală a culturii Vădastra se folosesc incizia, pliseurile (canelurile), impresiunile de puncte şi excizia. Incizia este fină şi uneori mai largă cu o tendinţa evidentă spre excizie iar spaţiile rămase sunt umplute cu alb. În cea mai mare parte ceramica este ornamentată cu motive decorative geometrice rezultate prin crestare. Motivele esenţiale sunt în special spiralele şi meandrele dar se întâlnesc şi triunghiurile „dinţi de lup“, succesiunile de romburi şi pătrate, tabla de şah. Spirala ia forme diferite precum spirala în „S“ culcat, elemente spiralice, fărămiţări de spirală. Meandrele evoluează în meandroizi şi zig-zaguri orânduiţi în sisteme verticale sau orizontale. Spaţiul dintre ornamente este haşurat în reţea. O altă categorie de ornament este canelura organizată în zig-zaguri, unghiuri, linii orizontale şi oblice, căpriori şi spirale.
Artistul ceramist Ionel Cococi realizează vase ceramice de diferite dimensiuni, confecţionate manual, după metode şi tehnici arhaice, similare modului de realizare a vaselor de tip neolitic, descoperite chiar în zonă. Vasele cu umăr, amforele, sau figurinele realizate de Ionel Cococi, decorate cu jocuri de linii şi haşuri identice cu cele de pe vasele din epoca neolitică au trezit un viu interes în lumea specialiştilor care salută revitalizarea centrului de ceramică veche de la Vădastra.
Atelierul lui Ionel Cococi se află chiar în gospodăria sa din localitatea Vădastra, în apropiere de oraşul Corabia, judeţul Olt. Artistul este invitat la toate marile târguri organizate atât în ţară cât şi în străinătate. Dintre expoziţiile personale amintim aici doar câteva: sediul UNESCO - Paris (iunie 2006); Strasbourg, Marché de Noël (decembrie 2006); Bruxelles, Comitetul Regiunilor (aprilie 2007); Nuremberg - Germania, iunie 2007; Torino - Milano, 2008; Pleven - Bulgaria 2008.


Mai multe din această categorie: Nicolae M. Nica »

Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected