Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Ștefan Trușcă

Ștefan Trușcă

Imprimare Email
(0 voturi)
Galerie de imagini

Ștefan Trușcă este născut la 9 ianuarie 1955 în localitatea Româna din Balș, judeţul Olt. A învățat meșteșugul realizării vaselor din ceramică de mic copil, de la părinții săi care proveneau din două mari familii de olari de pe Valea Oltețului: Munteanu și Trușcă.

Ceramica de Româna, veche de sute de ani, studiată de etnologi şi apreciată, a ajuns cunoscută publicului larg şi căutată în târguri. La acest adevărat fenomen a contribuit, în cei peste 70 de ani de muncă, Teodora Truşcă, artist popular, membră a Academiei Artelor Tradiţionale din România, una dintre cele mai bune decoratoare a vaselor de lut specifice zonei Româna și Oboga.

Ștefan Trușcă folosește unelte tradiționale pentru realizarea vaselor din ceramică de Valea Oltețului: plotogul (o bucată de piele) pentru netezirea marginii vaselor, fichiașul din lemn cu care finisează oalele pe exterior, titirezul (unealtă din lemn cu ajutorul căreia este încrețită marginea taierelor) și țâțarul (cu care se face „țâța“ la ulcioare).

Vasele lucrate de familia Trușcă sunt decorate cu modele reprezentative: cocoșul, peștele, spirala, păunul, șarpele casei, strugurele, ghinda. Un motiv cu puternice semnificații simbolice este Pomul vieții. 

Decorarea vaselor o face soția sa, Rodica Trușcă. Cu un corn de vită decorează oalele și ulcioarele, iar decorul mai fin îl realizează cu o pană de gâscă  și cu paiul.

Familia Trușcă realizează pe roată taiere decorative, ulcioare de nuntă cu reprezentări zoomorfe (care reprezintă animale) și antropomorfe (care au formă umană), carafe pentru vin și apă, ploști pentru nuntă, cești etc.

Lucrări semnate Trușcă se găsesc în importante colecții la Muzeul Ceramicii de la Horezu, Muzeul Țăranului Român din București, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” București, Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu, Muzeul Olteniei din Craiova dar și în colecții private din Iași, Sibiu, București, Bruxelles, Paris, Praga, Milano, Strasbourg ș.a.

 

 


Mai multe din această categorie: « Dumitru Liceanu 100 pentru România »

6928 comentarii

Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected