Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Dumitru Liceanu

Dumitru Liceanu

Imprimare Email
(0 voturi)
Galerie de imagini

Dumitru (Mitrel) Liceanu este născut la 14 aprilie 1943 în localitatea Vădastra din judeţul Olt. A învățat meșteșugul realizării cojoacelor tradiționale din zona Vădastra de la tatăl său, Nicolae Liceanu. Pentru meritele sale deosebite în păstrarea, conservarea, promovarea și transmiterea meșteșugului cojocăritului, în anul 2015 a primit titlul de Tezaur Uman Viu din partea Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de pe lângă Ministerul Culturii și Identității Naționale. Tot în același an a fost

recompensat și de Președinția României cu Ordinul și Medalia Meritul Cultural, clasa a III-a, categoria E (Patrimoniu Cultural Național). Momentul a însemnat pentru meşterul cojocar cu adevărat o recunoaştere a muncii sale, chiar dacă, de-a lungul anilor, a primit multe alte premii şi distincţii, pe la târguri, expoziţii şi concursuri, precum și invitaţii în străinătate, pentru demonstraţii. A fost în Franţa, în Belgia, în Germania, Austria, Italia, Bulgaria, cojoacele sale au ajuns prin colecţii ale unor muzee și în colecții particulare din toată lumea.

„Eu am fost singur la părinţi, iar tata a reuşit să facă din mine cojocar. Şi-a dorit să fiu lângă el şi mi-a zis: «Cum trăiesc eu din asta, trăieşti şi tu!». Tata era cojocar adevărat, a stat trei ani neîntrerupţi să-nveţe, acolo a muncit, acolo a mâncat, acolo s-a culcat, n-a venit acasă! E meserie grea, faci patru luni la un pieptar“. În acele vremuri, deşi mulţi, toţi cojocarii aveau de lucru, pentru că nimeni nu ieşea pe uliţă fără cojoc.“

Cojocul de Vădastra are croială și decorare unice: drumul robilor, rozeta, bulina, bobițele, spirala, lalelele, merișoarele sunt câteva dintre elementele decorative ale cojocului de Vădadstra. Acestea sunt cusute direct pe pielea de oaie sau miel, cu un ac special. Sunt sute de mii sau poate peste un milion de împunsături de ac pe un astfel de cojoc.

 


Mai multe din această categorie: « Alexandru Stan Ștefan Trușcă »

1330 comentarii

Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected