Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Alexandru Stan

Alexandru Stan

Imprimare Email
(1 Vot)
Galerie de imagini

Alexandru (Sandu) Stan este născut la 30 iunie 1970 în localitatea Corbu, judeţul Olt. Meșteșugul prelucrării artistice a lemnului l-a învățat de la maestrul și mentorul lui, meșterul Gheorghe Tănase, unul dintre reperele artelor tradiționale din județul Olt, declarat

în anul 2018 Tezaur Uman Viu de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial de pe lângă Ministerul Culturii și patrimoniului național. 

Atelierul meșterului popular Alexandru Stan se găsește pe strada Principală numărul 239 din Corbu, județul Olt. Odată ajuns în atelierul meșterului te afli într-un adevărat univers al lemnului sculptat. Meșterul lucrează în lemn de tei, de cireș, de nuc, stejar sau paltin.

Ca și mentorul său, Alexandru Stan a învățat să vorbească cu lemnul. Fiecare soi de lemn are textura lui, are pretențiile lui pe care meșterul le cunoaște și le respectă. În fiecare zi meșterul intră în atelier și lucrează, încrustând în lemn obiectele învățate sau modele imaginate de el însuși, cu respectarea simbolisticii.

Alexandru Stan a fost și rămâne cel mai perspicace și mai interesat dintre ucenicii care i-au trecut prin mână meșterului Gheorghe Tănase. De altfel, l-a și urmat, după pensionarea acestuia, la catedra de sculptură tradițională în lemn la clasa externă de la Corbu a Școlii Populare de Arte și Meserii Slatina.

Combinaţiile semnelor și simbolurilor folosite le-a preluat de la Gheorghe Tănase și le-a păstrat cu sfințenie. Rozeta, linia frântă, crucea, colții de lup, reprezentările avimorfe,  zoomorfe și antropomorfe, toate se regăsesc pe linguri, pe mobilier, pe blidare, mese, scaune, pe obiectele religioase (pristolnice, cruci, troiţe în miniatură etc).

La fel ca și colegii săi meșteri populari din Olt sau din țară, a străbătut Europa de la un capăt la altul, invitat fiind la diferite târguri, festivaluri sau evenimente cultural-artistice din Bruxelles, Paris, Milano, Torino, Strasbourg, Orleans. Și în țară, meșterul este o prezență remarcabilă fie la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“ din București, fie la Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu, fie la Muzeul Olteniei din Craiova, fie la târgurile importante de la Buzău, Brăila, Sibiu, Craiova și multe altele.

 


Galerie de imagini

1024 comentarii

Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected