Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Judetul Olt are doua tezaure umane vii

Judetul Olt are doua tezaure umane vii

Imprimare Email
(0 voturi)

Două titluri de Tezaur Uman Viu și două medalii Meritul Cultural pentru Dumitru Liceanu, cojocar din Vădastra și pentru Petre Feraru, vătaf de căluș de la Beria de Jos,

comuna Oporelu, două personalități culturale ale județului Olt. Iată cadoul pe care l-am primit, alături de cei doi, luni 9 noiembrie 2015 la aniversarea zilei mele de naștere. Nici nu se putea un dar mai important! O împlinire a muncii mele în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt. În urmă cu un an și jumătate am întocmit și depus la Ministerul Culturii dosarele de candidatură ale celor doi. Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a considerat că meșterul cojocar Dumitru Liceanu și vătaful de căluș Petre Feraru întrunesc toate condițiile (care nu sunt nici puține și nici simple!) pentru a primi acest titlu onorant pentru activitatea lor și, în ambele cazuri, ale părinților lor de la care au preluat meșteșugul sau arta interpretativă și le-au dus mai departe nealterate, deși, pentru ambii, tentațiile și imixtiunile ar fi putut provoca acest lucru. Primirea acestui titlu nu înseamnă bani sau cine știe ce alte avantaje materiale. Acești creatori populari au trăit practicând cu pasiune și dragoste ceea ce preluaseră de la părinții lor – cojocăritul și jocul călușăresc -, iar onorantul titlu cu care acum au fost recompensați nu face decât să confirme că nu s-au sacrificat degeaba pentru idealul păstrării nealterate a acestora.
Programul TEZAURE UMANE VII inițiat în anul 2008 este una dintre iniţiativele UNESCO privind salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial și vizează, pe de o parte, creşterea gradului de recunoaştere şi vizibilitate a păstrătorilor şi transmiţătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităţilor din care fac parte, al specialiştilor şi al publicului larg, iar pe de altă parte identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepţional al performării sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia.
Titlul de TEZAUR UMAN VIU este viager, personal şi netransmisibil şi se acordă de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Indiferent de numărul dosarelor de candidatură depuse, anual s-au acordat maxim cinci titluri care au caracter onorific. Începând din 2011 numărul acceptărilor a crescut la zece pe an. În cazul în care, în urma evaluării, niciun candidat nu îndeplineşte condiţiile de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU, acest titlu nu se acordă în anul respectiv. Evaluarea dosarelor de candidatură la titlul de TEZAUR UMAN VIU se realizează conform criteriilor specificate în Regulament şi reprezintă responsabilitatea Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, o responsabilitate mare care face ca specialiștii cooptați în această comisie să fie foarte exigenți.
Începând din 2009 – anul în care s-au acordat primele titluri – până astăzi, 43 de români, creatori de mare valoare, păstrători și apărători ai autenticității au primit acest titlu. Este pentru prima oară însă când diploma de Tezaur Uman Viu este însoțită și de medalia Meritul Cultura acordată de președenția României.
Ceremonia de acordare a titlurilor a avut loc la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“ București în prezența a 26 de creatori populari recompensați în ultimii ani cu acest titlu, a membrilor comisiei de acordare și a doamnei Sabina Ispas,  folclorist român, membră titulară a Academiei Române, președintele comisiei.
Doamna Paulina Popoiu, directorul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti“ împreună cu colectivul muzeului au fost nu numai gazdele evenimentului ci și organizatori alături de Ministerul Culturii.
Spre seară, Tezaurele Umane Vii au fost invitate la Palatul Cotroceni unde domnul Klaus Iohannis, președintele României le-a acordat Medalia Meritul Cultural. Un eveniment cu o încărcătură emoțională foarte puternică pe care toți cei prezenți: Tezaurele Umane Vii, însoțitori, Ionuț Vulpescu - Ministrul Culturii, membri ai Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, invitați sau consilieri prezidențiali.
Președintele Klaus Iohannis a primit la rându-i câteva daruri din partea celor recompensați. Nu am putut rata ocazia de a-i înmâna un Pașaportul de Oltean conceput de Visi Ghencea și ușor adaptat într-o producție 2015. 
Județul Olt s-a îmbogățit, de anul acesta, cu încă doi purtători ai Meritului Cultural alături de alți trei creatori populari recompensați cu această medalie în urmă cu mai mulți ani: Grigore Ciungulescu, olar de la Oboga; Nicolae M. Nica, sculptor în lemn și os dar și mare colecționar de artă populară de la Chilia-Făgețelu; Constantin Nițu, cusător, țesător și colecționar de artă populară de la Cornățelu-Poboru. Atât Grigore Ciungulescu cât și Nicolae M. Nica ar fi fost îndreptățiți să primească titlul de Tezaur Uman Viu întrucât ar fi întrunit condițiile și criteriile de acordare a acestui titlu. La fel și Tudor Diaconeasa, încondeietorul de ouă de la Oboba. La fel și Teodora Trușcă de la Româna. Ei au plecat însă în alte lumi iar recunoașterea o mai facem noi, cei care i-am cunoscut și care, pentru o perioadă mai stăm pe acest pământ. Cu toții au fost adevărate modele în comunitățile în care trăiau, respectați pentru arta și meșteșugul lor, pentru efortul continuu de a transmite mai departe tot ceea ce învățaseră și ei de la înaintașii lor păstrând nealterat autenticul și valoarea artistică ancestrală a lucrărilor lor.
Se cuvine a mulțumi doamnei conferențiar universitar doctor Narcisa Știucă pentru informațiile puse la dispoziție în vederea depunerii dosarele de candidatură pentru acordarea titlului.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, prin compartimentul de specialitate, va continua ceea ce a început și va depune anul viitor, la deschiderea sesiunii de depunere a dosarelor de candidatură, alte dosare pentru alte posibile titluri de Tezaur Uman Viu acordate unor creatori populari care întrunesc condițiile de primire a acestui titlu.

Valeru Ciurea,
referent în cadrul CJCPCT Olt


Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected