Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Creatorul popular Nicolae M. Nica, fondatorul Muzeului Satesc din Chilia – Fagetelu a implinit astazi 97 de ani!

Creatorul popular Nicolae M. Nica, fondatorul Muzeului Satesc din Chilia – Fagetelu a implinit astazi 97 de ani!

Imprimare Email
(0 voturi)

Membru al Academiei Artelor Tradiţionale de la Sibiu, Nicolae M. Nica este decanul de vârstă al meșterilor populari ai Oltului. Nicolae M. Nica este născut în 7 februarie 1917, în

comuna Chilia din judeţul Olt unde a crescut și s-a familiarizat cu gospodăria țărănească, cu uneltele tăranului dar și cu meșteșugul tatălui său de la care a învățat primele secrete ale lemnului.
În martie 1939 este încorporat iar după izbucnirea celui de-al doilea război mondial, în iunie 1940, este mobilizat. Participă la Campania din Est ca sergent iar la 24 noiembrie 1943, în luptele de la Melitopol este dat dispărut. Nicolae M. Nica ajunsese prizonier iar vreme de cinci ani cunoaşte ororile lagărelor ruseşti.
În mai 1948, după eliberarea din prizonierat, revine în ţară. Urmează, între 1959 și 1962 cursurile Şcolii Populare de Artă din Piteşti, clasa de sculptură.
Înființează Muzeul Sătesc din Chilia, care este inaugurat la 1 iunie 1979, împlinindu-și astfel un vis care l-a urmărit din tinerețe, acela de a aduna obiecte din patrimoniul local  în vederea conservării acestora și a le prezenta generațiilor viitoare într-un muzeu care să îi poarte numele.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt i-a editat și tipărit creatorului Nicolae M. Nica mai multe lucrări dintre care amintim: „Cronică în tăcere. Osul.“, „Cum se naște un muzeu“ și „Ciochia fermecată“.

Astăzi 7 februarie 2014, la împlinirea a 97 de ani de la naștere, Nicolae M. Nica a primit din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt prin reprezentantul său, Valeru Ciurea, un tort în formă de buturugă de lemn în care a fost înfiptă o toporișcă pe care trona textul: „Nicolae M. Nica - 97.“
Să ne trăiești întru mulți ani, nea Nica!


Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected