Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Nicolae M. Nica, decanul de vârsta al mesterilor populari olteni a împlinit 96 de ani

Nicolae M. Nica, decanul de vârsta al mesterilor populari olteni a împlinit 96 de ani

Imprimare Email
(0 voturi)

Nicolae M. Nica a împlinit 96 de ani. Ani frumoși, așa cum sunt și lucrările adunate în ceea ce reprezintă cel mai important lucru din viața sa: Muzeul de la Chilia, Făgețelu.

Decanul de vârstă al meșterilor populari olteni și-a sărbătorit ziua de naștere în muzeu alături de familie și de prieteni sosiți aici de la Slatina sau Pitești.
La această zi aniversară i-au călcat pragul muzeului diverse personalităţi şi oameni de cultură: general de brigadă Niţu Stan,  preşedinte al A.N.V.R. Argeş şi veteran de război, colonel Bodea  Gheorghe, preşedinte filiala Cultul Eroilor Câmpulung Muscel, un grup de la Asociaţia Naţională Cultul Eroilor Argeş condus de Cantemir Nuşa, vicepreşedinte și fiică a meșterului Nicolae M. Nica. Din partea instituțiilor de Cultură din județul Olt au fost prezenți Valeru Ciurea, reprezentantul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, prof. dr. Dorin Teodorescu director al Direcției pentru Cultură Olt precum și reprezentanți ai presei județene. Lipsa unui reprezentant al autorităților locale l-a întristat pe Nicolae M. Nica dar a trecut cu vederea spunând, mai în glumă mai în serios: „Și așa nu m-au ajutat niciodată“.
Nea Nica a locuit în această iarnă la Pitești, la fiica sa Nușa Cantemir. Și cum este plecat de trei luni din muzeu, a trecut pe la fiecare lucrare a sa pe care a mângâiat-o ca pe un copil pe care nu l-ai văzut de mult. „Aici, în acest muzeu, miroase a mamă!“ spune nea Nica și ne prezintă fiecare obiect din cele adunate sau realizate de el o viață întreagă cu sacrificii, multe sacrificii, inclusiv de ordin financiar.
A primit în dar, din partea CJCPCT Olt, un roll-up pe care sunt înfățișate lucrări ale artistului, un portret și o scurtă prezentare.
După vizitarea muzeului veteranul venit de la Pitești și nea Nica, veteran de război și el, la rându-i au depănat amintiri și au rememorat întâmplări din tranşee, atât de pe frontul de Est  cât şi de pe frontul de Vest.
Le-a mulțumit tuturor celor prezenți la aniversarea sa și a ciocnit cu ei un pahar de șampanie mărturisind că mai are încă multe de realizat. Scrie acum la cea de-a patra carte a sa și de abia așteaptă să vină primăvara, să se întoarcă aici, la Chilia, să poată lucra în continuare. 
I-am urat sărbătoritului „La mulți ani!“, multă sănătate iar acesta ne-a invitat de pe acum și la următoarele aniversări.
La plecare, nu a uitat să ne spună motto-ul lui: „Veniți, veniți, vă cheamă nemurirea!“


Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected