Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Ștefan Trușcă

Ștefan Trușcă

Ștefan Trușcă este născut la 9 ianuarie 1955 în localitatea Româna din Balș, judeţul Olt. A învățat meșteșugul realizării vaselor din ceramică de mic copil, de la părinții săi care proveneau din două mari familii de olari de pe Valea Oltețului: Munteanu și Trușcă.

Citeşte mai departe ...
Dumitru Liceanu

Dumitru Liceanu

Dumitru (Mitrel) Liceanu este născut la 14 aprilie 1943 în localitatea Vădastra din judeţul Olt. A învățat meșteșugul realizării cojoacelor tradiționale din zona Vădastra de la tatăl său, Nicolae Liceanu. Pentru meritele sale deosebite în păstrarea, conservarea, promovarea și transmiterea meșteșugului cojocăritului, în anul 2015 a primit titlul de Tezaur Uman Viu din partea Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de pe lângă Ministerul Culturii și Identității Naționale. Tot în același an a fost

Citeşte mai departe ...
Alexandru Stan

Alexandru Stan

Alexandru (Sandu) Stan este născut la 30 iunie 1970 în localitatea Corbu, judeţul Olt. Meșteșugul prelucrării artistice a lemnului l-a învățat de la maestrul și mentorul lui, meșterul Gheorghe Tănase, unul dintre reperele artelor tradiționale din județul Olt, declarat

Citeşte mai departe ...
100 pentru România

100 pentru România

A învăţat să coasă în poala bunicii, iar astăzi le învaţă, la rândul său, pe fetele din comună naturalul, firescul, tradiţionalul și bunul gust în cusături. Alexandrina Filip, numită cu drag de toată lumea, „tanti Olga“, este omul care se ocupă, la Cezieni, de tot ceea ce înseamnă reconștientizarea piesei de costum, cămașa românească sau, în termeni populari, ia românească.

Citeşte mai departe ...
Ionel Cococi

Ionel Cococi

Ionel Cococi este născut la 1 iunie 1969 în localitatea Vădastra din judeţul Olt. El îşi desfãşoarã munca dupã crezul „Dacã ştii sã respecţi lutul, te respectã şi el pe tine!“. Astfel, deşi a îmbrãţişat meşteşugul olãritului abia în anul 2000, dupã întâlnirea cu prof. univ. Dragoş Gheorghiu - Facultatea de Arte Bucureşti, în cadrul unui proiect

Citeşte mai departe ...
Gheorghe Tanase

Gheorghe Tanase

Tănase Gheorghe practică prelucrarea artistică a lemnului de prin anii 1968. A învățat dragostea pentru lemn și o parte din secretele meșteșugului în familie, respectând în mare măsură formele, decorul și modul tradițional de realizare a lor. Cel mai mult a învățat de la creatorii populari cu care a mers prin țară la diferite târguri, festivaluri și concursuri. Cel mai important mentor al său rămâne creatorul popular Nicolae Purcărea, din Brașov.

Lucrează permanent și povestește că a ales să practice acest meștesug pentru că fiecare în obiect pe care îl face pune pasiune și dragoste. Mai mult, a transmis cu plăcere secretele prelucrării lemnului într-un cadru organizat, fiind profesor al clasei externe a Școlii Populare de Arte și Meserii Slatina timp de treizeci de ani.

Gheorghe Tănase este unul dintre reperele artelor tradiționale din județul Olt, declarat în anul 2018 Tezaur Uman Viu de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial de pe lângă Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. 

Atelierul meșterului popular Gheorghe Tănase se găsește pe strada Principală numărul 374 din Corbu, județul Olt. Odată ajuns în atelierul meșterului te afli într-un adevărat univers al lemnului sculptat. Meșterul lucrează în lemn de tei, de cireș, de nuc, stejar sau paltin.

Gheorghe Tănase a învățat să vorbească cu lemnul. Fiecare soi de lemn are textura lui, are pretențiile lui pe care meșterul le cunoaște și le respectă. În fiecare zi meșterul intră în atelier și lucrează, încrustând în lemn obiectele învățate sau modele imaginate de el însuși, cu respectarea simbolisticii.

Combinaţiile semnelor și simbolurilor folosite le-a păstrat cu sfințenie. Rozeta, linia frântă, crucea, colții de lup, reprezentările avimorfe,  zoomorfe și antropomorfe, toate se regăsesc pe linguri, pe mobilier, pe blidare, mese, scaune, pe obiectele religioase (pristolnice, cruci, troiţe în miniatură etc).

Obiecte create de meșter: obiecte decorative (linguri de lemn, căuce, furci de tors), obiecte utilitare (blidare, sărărițe), miniaturi (lăzi de zestre, troițe), obiecte de cult (pristolnice, icoane de vatră); obiecte de mobilier arhitecturale (uși, porți, stâlpi cu încrustații, mobilier de artă bisericească).

Materialul folosit, lemnul de diferite esențe: paltin, fag, brad, păr, nuc, cireș sau tei este prelucrat prin păstrarea culorii naturale și evidențierea structurii fibrelor caracteristice.

Obiecte confectionate sunt ornamentate prin folosirea tehnicilor de cioplire, incizie, crestare sau sculptare în lemn, cu motive decorative tradiționale.

Meșterul Tănase Constantin este unul dintre foarte puținii creatori populari al căror meștesug ține de prelucrarea artistică a lemnului.

 

Participări la târguri, festivaluri și concursuri: Zilele Creației Populare Contemporane - Bucuresti (1986), Târgul Creatorilor Populari Contemporani - în cadrul festivalului-concurs „Oltenii & Restu’ lumii” (1994-2013); Târgul meșterilor populari - în cadrul manifestării Zilele Craiovei/36 ediții (1977-2013); Târgul Meșterilor Populari – Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, București (1997-1998); Târgul Meșterilor Populari -Tulcea (2003); Târgul Meșterilor Populari - Curtea de Argeș (2005); Târgul Creatorilor Populari din România - Muzeul Astra, Sibiu (1991-2004 și 2012).

 

Premii, distincții obținute: Premiul I – etapa interjudețeană a Festivalului Național „Cântarea României” – 1981; Premiul II – etapa republicană a Festivalului Național „Cântarea României” – 1981; Premiul III – Salonul Interjudețean de Artă Naivă - Botoșani, 1984; Premiul I – etapa județeană a Festivalului Național „Cântarea României”, 1989; Diploma de laureat și Marele Premiu pentru perpetuarea tradiției, pentru calitatea și valoarea creației sale la Târgul Meșterilor Populari, Craiova, 2005; Diploma de excelență pentru păstrarea și promovarea artelor tradiționale din judetul Olt, Slatina, 2005, 2006; Diploma de excelență – Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, București, 2006; Diploma de excelență pentru păstrarea și promovarea artelor tradiționale din județul Olt în țară și în afara acesteia, Slatina, 2011.

 

Alte activități: expoziții personale: Monte Albano, Italia (septembrie 1998); Paris, UNESCO (iunie 2006); Bruxelles, Piața Saint-Catherine (martie 2007); Bruxelles-Comitetul Regiunilor (aprilie 2007).

Profesor instructor - clasa de sculptură în lemn la Școala Populară de Arte și Meserii, Slatina, Olt; membru al Academiei Artelor Tradiționale din Romania, Astra, Sibiu - 1994; membru al Asociației Meșterilor Populari - Brașov.

 

La fel ca și colegii săi meșteri populari din Olt sau din țară, a străbătut Europa de la un capăt la altul, invitat fiind la diferite târguri, festivaluri sau evenimente cultural-artistice din Bruxelles, Paris, Milano, Torino, Strasbourg, Orleans. Și în țară, meșterul este o prezență remarcabilă fie la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“ din București, fie la Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu, fie la Muzeul Olteniei din Craiova, fie la târgurile importante de la Buzău, Brăila, Sibiu, Craiova și multe altele.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS
Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected