Menu

Banda lui Iancu Jianu la Izvoru 2018

Vă oferim un obicei filmat în ziua de Sfântul Vasile a anului 2018 la Izvoru, comuna Găneasa în județul Olt.
Pădurile romanațene au ascuns, printre altele și ceata de haiduci a lui Iancu Jianu. La Izvoru, un sat aparținător comunei Găneasa din județul Olt un obicei despre care oamenii spun că are peste o sută de ani are loc în prima zi a anului. „Banda lui Iancu Jianu“ pornește un spectacol de teatru popular născut din legenda lui Iancu Jianu. Revitalizat după mai mulți ani în care nu s-a mai desfășurat, acest obicei a început după slujba religioasă de Sfântul Vasile la parohia Izvoru. Actorii au primit binecuvântarea preotului Constantin Neacșa, cel care, alături de profesoara Claudya Maria Neacșa au convins pe cei treisprezece tineri să reia acest obicei care a fost cât pe ce să se piardă datorită, în special, plecării tinerilor din sat în străinătate. Se prea poate ca și această plecare, oarecum forțată să îi fi făcut să dorească reluarea obiceiului. Sau, poate unele dintre versurile acestui text: „Hai să ne unim cu toţi, să scăpăm ţara de hoţi!“ Actorii au mers din casă-n casă, iar oamenii au fost foarte bucuroși să fie astfel „colindați“. Personajele acestui teatru popular au fost interpretate de următorii: Stăiculescu Marin Cătălin - Iancu Jianu; Roșu Adrian Petrișor - Haiducul Dumbravă; Radu Cătălin Georgian - Haiducul Viteazu'; Vătafu Adrian - Haiducul Mereuț; Ciocan George Valentin - Mireasa; Stoian Constantin - Ciobanul; Voicu Ionuț Marius - Împăratul; Ciobanu Dănuț - Anul vechi; Croitoru Ionuț - Anul nou; Țeghe Florin - Harapul; Neague Mihai - Căpitanul; Stăiculescu Mihăițăm Daniel - Sergentul; Pătru Cristian Marius - Vânătorul

Citeşte mai departe ...

Govia de la Vadastra

Obiceiul „Govia“ a fost reconstituit la Vădastra în anul 2004 de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt cu ajutorul unor oameni de suflet care credeau și cred încă în istoria locului dar și în zestrea culturală a zonei Vădastra: Dumitru Liceanu și Ionel Cococi, ajutați și sprijiniți de copii și tineri din sat și de părinții acestora. Trebuie subliniat și rolul foarte important pe care l-a avut ceata de lăutari care ne-a sprijinit dezinteresat pe toată durata derulării acestui proiect cultural.
Am filmat și fotografiat acest obicei așa cum s-a întâmplat el atunci, în aprilie 2004.
Govia este unul dintre obiceiurile de primăvară care se mai păstrează încă în sudul județului Olt. După unele informații, obiceiul Goviei este atestat de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Pentru zona Vădastra, acolo unde fetele și femeile ofereau pentru Govie cele mai frumoase obiecte pe care le lucraseră peste iarnă în casă, fie ele ii, ştergare sau scoarţe, această zi era una festivă. Era prima oportunitate din an pentru a-și prezenta public ceea ce lucraseră, știut fiind faptul că fiecare fată sau femeie lucra în casă obiecte cu modele unice pe care nu le arăta nimănui până când nu erau gata. Așa se și explică bogăția de modele de pe iile, boscelele sau scoarțele romanațene. Govia era, deasemenea, și un bun prilej pentru fetele de măritat pentru a-și prezenta zestrea.
O ceată de băieți numiți „Garanți“ mergea din casă în casă și aduna obiecte cu valoare de reprezentare pentru fata care le dăruia spre răscumpărare: ii, scoarțe, marame, perne, batiste, ștergare sau bijuterii. Cu căruțele împodobite cu salcie și însoțiți de taraful de lăutari, „Garanții“ străbăteau apoi uliţele satului, adunând „odoarele“ ce urmau a se striga la Govie. Într-o poiană, căruțele erau apoi așezate una lângă alta formând o scenă improvizată care era decorată și cu „odoarele“ adunate din sat, un fel de expoziție extraordinară cu cele mai frumoase și valoroase lucrări de artă populară.
Urcaţi pe scena improvizată din căruțe, flăcăii ridicau „odoarele“ în mâini şi strigau: „Al cui e acest odor/ Să vie c-un polişor“. Fetele sau femeile care dăruiseră „odorul“ veneau și îl răscumpărau. Se strângea astfel o sumă de bani cu care erau plătiți lăutarii.

Citeşte mai departe ...

Dialogul absurZilor

FESTIVAL DE TEATRU  PENTRU LICEENI „Dialogul absurZilor…?” editia a VII-a 2017 DIN CADRUL PROIECTULUI „TEATRU PENTRU MAINE“

In cadrul  zilelor,  dedicate dramaturgului Eugen Ionescu, nascut la Slatina in urama cu 108 ani, C.J.C.P.C.T.C.OLT a organizat  a VII-a editie a Festivalului  Judetean de Teatru pentru Liceeni “Dialogul absurZilor…?”, din cadrul proiectului “Teatru pentru maine”.
Evenimentul a avut loc sambata, 25  noiembrie 2017, incepand cu orele 10.00,  la Complexul Cultural “Eugen Ionescu” din Slatina.
Au participat  17  trupe  de teatru,  din cadrul liceelor din judetul Olt. Festivalul a fost jurizat de catre o comisie formata din 5 membri:
Liviu Cheloiu – presedinte juriu, actor la Teatrul Tony Bulandra din Targoviste;
Cristian Sabau – membru, journalist la mai multe publicatii de cultura din jud. Arges, Pitesti;
Iulian Segarceanu – membru, artist plastic U.A.P.Filiala Craiova;
Cristina Botez- membru, profesor, artist plastic;
Florian Dumitrescu –membru,  Director C.J.C.P.C.T.C.OLT;

Marele premiu si Trofeul festivalului „Visi Ghencea” a fost câştigat de catre trupa de teatru RE_GE a C.N. Radu Greceanu din Slatina, cu piesa „Occident expres”;
Premiul I – Trupa a L.T. „Petre Pandrea”, Bals, cu piesa „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”;
Premiul II – L.T. „I.Ghe. Rosca”, din Osica de Sus cu piesa „Amedeu sau scapi de el cu greu”;
Premiul III – L.T.A.I.Cuza, din Corabiacu piesa „Puslamaua de la etajul 13”;
Mentiune  – L.T. din Iancu Jianu  cu piesa: „No escape”.
 
Sectiune monolog:
Premiul I – C.N. „Ion Minulescu”, Slatina, cu monologul „Iubire experimentala”;  
Premiul  II – Palatul copiilor, cu monologul „Omul din cerc”;
Premiul III - C.N. „Ion Minulescu”, Slatina, cu monologul „Omul cu oglinda”;
Mentiune I – Liceul Teoretic Petre Pandrea, Bals cu monologul „Lectia de zbor”;
Mentiune II – C.N. „Radu Greceanu”, din Slatina, cu monologul „O sa fie bine”.

Au mai fost acordate si premii speciale pentru regie, scenografie, interpretare feminina si masculina.  
Dintre spectacolele prezentate si premiate in cadrul acestui proiect, vor fi selectate si  prezentate in cadrul activitatilor caritabile pe care   C.J.C.P.C.T.C.OLT le sustine in fiecare an. Anul  acesta, in ziua de 17 decembrie, cu ocazia sarbatorilor de iarna, la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci prin intermediul Centrului de Ergoterapie,  trupa de teatru a liceului Petre Pandrea din Bals, va prezenta spectacolul,  „Efectul razelor gamma asupra anemonelor” si monologul „Lectia de zbor” si „Iona”.

Coordonator proiect
Consultant artistic, Ristina Baboi

Citeşte mai departe ...

Ceata lui Iancu Jianu la Brastavatu

„Ceata“ sau „Banda lui Iancu Jianu“ este un obicei care se practică și în comuna Brastavăţ. Este un teatru popular, o scenetă ale cărei rădăcini se pierd în timp. Localnicii povestesc cum Iancu Jianu a trecut cu ceata lui prin apropierea comunei. În cinstea acestuia oamenii au creat acest obicei drept mulțumire pentru ajutorul dat de Jianu și ceata sa. Sceneta durează în jur de 15–20 de minute. Colindătorii au costume specifice fiecărui personaj, unii dintre ei purtând costum popular. Toate personajele sunt călări pe cai şi colindă pe la casele celor mai înstăriţi. Caii sunt împodobiţi cu salbe şi clopoţei, cu cârpe multicolore, iar cântecul este unul de haiducie. În total sunt 11 colindători, 10 personaje masculine şi un personaj feminin, iubita lui Iancu Jianu. Ceata colindă timp de trei zile. Cu o seară înainte, în seara de Bobotează, colindătorii stabilesc casele la care se vor opri. Nici o uliţă nu scapă necolindată. Personajele: Iancu Jianu, cei doi haiduci ai lui, anul nou, anul vechi, moşu’, vânătorul, maiorul, doctorul, ciobanul şi iubita lui Iancu Jianu, sunt bine primite de gospodarii din Brastavăţ. Dacă au timp, merg şi prin alte comune. Sunt foarte bine primiţi şi cinstiţi. Peste tot oamenii îi roagă să se oprească şi să îi colinde.Filmarea a fost realizată în anul 2006 de Valeru Ciurea.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS