Menu

Troitele de la Pietris, un simbol al Olteniei

Autor: Valeru Ciurea Autor: Valeru Ciurea

De sute de ani, în localitatea Pietriş, comuna Baldovineşti, judeţul Olt există obiceiul ca la mormintele morţilor să se pună o cruce de lemn scrijelită şi pictată cu imagini reprezentând pe Fecioara Maria, Sfântul Gheorghe, Iisus Hristos sau Sfântul Nicolae, funcţie de cel la capul căruia este pusă: femeie, bărbat, copil sau bătrân. Aceasta cruce poartă aici numele de troiţă.
Aceste troiţe se foloseau în cimitirele din zonă dar şi din zonele învecinate din judeţele Dolj, Vâlcea şi chiar Gorj sau Mehedinţi, după cum spun meşterii populari care realizează aceste adevărate opere de artă naivă.
Odată cu trecerea timpului, meşterii care făceau astfel de troiţe au murit, iar locul acestor opere de artă naivă din cimitir a fost luat de crucile de marmură asta în ciuda faptului că cimitirul este prins în lista monumentelor istorice din judeţul Olt la numărul: OT-IV-s-B-09111 - Cimitirul de troiţe sat Pietriş, comuna Baldovineşti, fapt care, teoretic, ar fi trebuit să protejeze acest ansamblu.
Dacă înainte în sat erau 40 de meşteri, acum mai sunt doar 4, iar doi dintre ei sunt prea bătrîni ca să mai lucreze. Crucile putrezesc, le dispare culoarea, unele au căzut. Pentru revigorarea acestui meştesug şi pentru perpetuarea sa, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt prin referentul de specialitate Valeru Ciurea, a făcut mai multe demersuri pe care acum încearcă să le finalizeze prin propunerea unui proiect de susţinere a celor care încă mai lucrează lemnul în scopul confecţionării unor astfel de elemente de artă şi cult, de inventariere a crucilor existente şi recondiţionarea lor de către meşterii care încă mai lucrează lemnul și prin realizarea unui catalog care să cuprindă atât ansamblul cât și troițele și meșterii care le-au realizat sau mai le mai realizează.
Totodată prin acest proiect se încearcă redimensionarea importanței pe care o reprezintă acest segment din întregul areal al tradiţiilor populare creându-se astfel posibilitatea trecerii sub formă de inventar a acestor elemente de cultură şi cult şi oportunitatea conservării şi tezaurizării lor în arhivele patrimoniului cultural naţional.
Crucile din cimitirul de la Pietriş sunt unicat în România şi pot rivaliza oricând cu crucile din cimitirul vesel de la Săpânţa. Ele mai sunt realizate de ultimii 4 (patru) meşteri cruceri din localitate.
Meşteşugul realizării crucilor de Pietriş (Baldovineşti) poate dispărea dacă nu se intervine rapid, cu soluţii pentru continuarea acestuia. La fel şi cimitirul din satul Pietriş aparţinător comunei Baldovineşti poate deveni o amintire dacă nu se iau măsuri urgente de conservare şi protejare a acestuia.
De asemenea, proiectul îşi propune ca odată cu înţelegerea necesităţii conservării tradiţiei şi a cimitirului să se facă demersurile necesare pentru ca satul Pietriş din comuna Baldovineşti, să fie înscris pe unul dintre traseele cultural-turistice ale judeţului Olt și în lucrările de specialitate pentru ca în felul acesta meşteşugul să fie cunoscut iar ansamblul să poată fi pus în valoare.

înapoi la partea de sus