Menu

Concursul pascal de ciocnit oua de la Dumitresti – Verguleasa Recomandat

Autor: Valeru Ciurea Autor: Valeru Ciurea

Biserica Parohiei Dumitrești, păstorită de preotul Cristian Turmacu, ctitorită de către Rizea Spătaru la 1608 este, una dintre cele mai vechi biserici de zid de pe malul stâng al Oltului. Aici se păstrează încă obiceiul ca în prima și a doua zi de Paști o mare parte dintre enoriașii parohiei să vină în curtea bisericii pentru a împărți bucate specifice sărbătorii de Paști, sfințite de preot. Fiecare are, din moși- strămoși, locul său acolo, în curtea bisericii. Dis de dimineață, cu masa în spinare vin să își ocupe locul știut. După terminarea slujbei din biserică preotul iese în cute unde are loc o altă slujbă urmată de sfințirea bucatelor aduse de către fiecare familie pentru a fi împărțite.
Odată cu finalizarea acestui moment, preotul trece pe la fiecare masă și ciocnește un ou cu fiecare participant. Este începutul a ceea ce poartă numele de Concursul pascal de ciocnit ouă, oficializat cu acest nume în urmă cu trei ani, concurs care se desfășoară cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt și al bisericii parohiei Dumitrești cu binecuvântarea Episcopiei Slatinei și Romanaților.
Anul acesta s-au înscris în concurs treizeci și doi de participanți. S-au extras numere, s-au format perechile iar prin eliminare, în urma celor patru runde s-au stabilit câștigătorii: locul I - Florian Cătălin BADEA; locul al II-lea - Alexandra Lorena PĂPUȘĂ GHIDAN; locul al III-lea - Elisabeta BUJGOI. A fost oferit și un premiu pentru cel mai tânăr participant lui Eduard Andrei Florin ȘERBAN în vârstă de doar 7 ani.
Câștigătorii au primit diplome și premii în bani oferite de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt și de către biserica parohiei Dumitrești.

înapoi la partea de sus