Menu

Iertarea de Florii de la Izbiceni Recomandat

Autor: Valeru Ciurea Autor: Valeru Ciurea

Floriile au, la Izbiceni, mai multe semnificații. Din punctul de vedere al obiceiurilor, „Iertarea de Florii“ sau „Spovedania pe petrec alb“ cum mai este cunoscută, se află la loc de cinste. În fiecare an, preoții de la biserica parohiei Izbiceni îi așteaptă pe mirii anului care a trecut să vină la spovedanie și la slujba specială ținută pentru ei în sfânta zi de Florii. Cine nu poate veni, din variate motive, poate veni în anul următor. Anul acesta, 2018, au fost doar trei perechi de miri din cele patrusprezece câte au trecut în anul precedent prin fața altarului pentru a primi sfânta taină a cununiei. Încărcătura emoțională a fost însă la fel de mare cât pentru toate perechile de miri care ar fi trebuit să fie din nou în fața sfântului altar. Primii care fac ca acest obicei să persiste sunt oamenii locului. Preoții Marin Marian Râmaru și Petre Dicu se numără și ei printre cei care fac tot ce pot pentru ca acest obicei, care se mai întâmplă doar la Izbiceni, să nu piară. La fel și Gabriel Mihalcea, directorul Centrului Cultural „Tudor Gheorghe“ din Izbiceni. La fel și Marian Gulie, primarul localității. La fel și „... o parte din consilierii locali“ (după cum spune Gabriel Mihalcea). Toți aceștia au făcut anul acesta din „Iertarea de Florii“ un eveniment special, mirii Ionuț și Ionela Crinuța Gulie, Ionuț Costel și Simona Jianu, Marius Gheorghe și Nicoleta Valentina Dolana, prezenți la eveniment, fiind invitați la Centrul Cultural „Tudor Gheorghe“ pentru a primi o diplomă și un spectacol organizat în cinstea lor. Domnul Marian Gulie, primarul Izbiceniului, a promis că de anul viitor diplomele oferite mirilor vor fi însoțite și de câte un premiu.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt monitorizează de mai mulți ani evoluția acestui obicei și a contribuit, prin promovarea pe diverse canale media, la vizibilitatea acestui obicei unic. Mai mult, Valeru Ciurea, consultant artistic în cadrul CJCPCT Olt a realizat în anul 2004 un film despre acest obicei, film care poate fi văzut pe youtube la adresa 

Ar mai fi de menționat și obiceiul ca la biserică, după terminarea slujbei, bărbații ies în curtea bisericii și întind o masă cu pește pregătit în variate moduri pe care îl stropesc cu vin.

înapoi la partea de sus