Menu

BOBOTĂILE LA VĂDĂSTRIȚA Recomandat

Autor: Valeru Ciurea Autor: Valeru Ciurea

Mulți ani la rând am colindat prin județul Olt în căutarea focurilor de la Lăsata secului de brânză. De la est la vest și de la nord la sud, la margini de sat, pe dealuri sau pe ulițele satelor am asistat la spectacolul strigărilor așa cum se mai păstrează ele, (pre)date de bătrâni mai tinerilor sau chiar copiilor. Fie că i se spune „Strigarea peste sat“, sau „Focurile“, sau „Ălimări“, sau „Bobotăi“, esența este aceeași: un spectacol în lumea satului, în care la lumina focului purificator sunt luate în derâdere metehne din viața sătenilor. În marea lor majoritate textele sunt aceleași, diferă doar modul în care sunt făcute introducerile. Dacă ar fi să fac o ierarhie a localităților în care obiceiurile legate de Lăsatul secului de brânză se păstrează și perpetuează, cu siguranță că m-aș opri la Vădăstrița. Aici satul este încă viu iar oamenii sunt deshiși tradițiilor și obiceiurilor, făcând tot posibilul ca acestea să-și croiască drum mai departe prin copiii care le învață și se bucură să le exprime. De multe ori am văzut copiii și tinerii pe lângă adulți sau bătrâni învățând (sau „furând“) strigările și ritualul acestor focuri. Însă niciunde ca la Vădăstrița. Am putea spune că s-a predat ștafeta obiceiurilor, dar nu este numai atât. Dintotdeauna, acest mod de a asigura continuitatea a fost așa la Vădăstrița. Oameni care au învățat de la bunicii și străbunicii lor că viața nu poate fi împlinită fără existenta acestor obiceiuri, a acestor ritualuri din lumea satului își cresc nepoții și strănepoții educându-i și în spiritul respectării și continuării acestora.
Nimic nu este lăsat la voia întâmplării în seara de duminică a Lăsatului sec de brânză, înainte de intrarea în Postul Paștelui. Jocurile copilăriei sunt atent supravegheate de către părinți și bunici, fiecare sătean aduce câte ceva de ars: coceni, viță de vie, paie. Chiar una dintre „chemările“ la Bobotăi sună așa: „Hai la Bobotaie/C-o mână de paie/Cine n-o veni/Ochii i-or sări“. Parcă te simți obligat să te duci la Bobotaie când auzi o așa chemare! Și chiar dacă a plouat ușor, lumea a venit șă-și aducă aminte și să se distreze. Nu au lipsit lăutarii. Vădăstrița a avut o bogată vatră de fluierași. Mai sunt câțiva și sunt nelipsiți de la acest gen de petrecere din viața satului. Coșurile cu gogoși calde fac parte din ritual la fel ca și vinul, fie la sticlă, borcan sau găleată.
Bobotăile de la Vădăstrița reprezintă o experiență care trebuie încercată de toată lumea. Felicitări pentru implicare sătenilor și autorităților locale. Mulțumiri speciale lui Ștefan și Melaniei Velica.

înapoi la partea de sus