Menu

Concursul pascal de ciocnit oua de la Dumitresti – Verguleasa

Biserica Parohiei Dumitrești, păstorită de preotul Cristian Turmacu, ctitorită de către Rizea Spătaru la 1608 este, una dintre cele mai vechi biserici de zid de pe malul stâng al Oltului. Aici se păstrează încă obiceiul ca în prima și a doua zi de Paști o mare parte dintre enoriașii parohiei să vină în curtea bisericii pentru a împărți bucate specifice sărbătorii de Paști, sfințite de preot. Fiecare are, din moși- strămoși, locul său acolo, în curtea bisericii. Dis de dimineață, cu masa în spinare vin să își ocupe locul știut. După terminarea slujbei din biserică preotul iese în cute unde are loc o altă slujbă urmată de sfințirea bucatelor aduse de către fiecare familie pentru a fi împărțite.
Odată cu finalizarea acestui moment, preotul trece pe la fiecare masă și ciocnește un ou cu fiecare participant. Este începutul a ceea ce poartă numele de Concursul pascal de ciocnit ouă, oficializat cu acest nume în urmă cu trei ani, concurs care se desfășoară cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt și al bisericii parohiei Dumitrești cu binecuvântarea Episcopiei Slatinei și Romanaților.
Anul acesta s-au înscris în concurs treizeci și doi de participanți. S-au extras numere, s-au format perechile iar prin eliminare, în urma celor patru runde s-au stabilit câștigătorii: locul I - Florian Cătălin BADEA; locul al II-lea - Alexandra Lorena PĂPUȘĂ GHIDAN; locul al III-lea - Elisabeta BUJGOI. A fost oferit și un premiu pentru cel mai tânăr participant lui Eduard Andrei Florin ȘERBAN în vârstă de doar 7 ani.
Câștigătorii au primit diplome și premii în bani oferite de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt și de către biserica parohiei Dumitrești.

Citeşte mai departe ...

Concursul pascal de ciocnit oua de la Campu Mare – Dobroteasa

În cea de-a treia zi de Paști, la biserica Parohiei Câmpu Mare – Dobroteasa a fost din nou forfotă mare. Patruzeci de concurenți însoțiți de susținători au venit la cea de-a XI-a ediție a Concursului pascal de ciocnit ouă. Preotul Ioan D. Ciucă, cel care a inițiat concursul, împreună cu primarul Ion Crăciunescu au fost, ca de obicei, sufletul întrecerii. Și, tot ca de obicei, s-au pus la bătaie cele mai tari ouă, încercate de concurenți după metode numai de ei știute.
S-au extras numere, s-au format perechile iar prin eliminare, în urma celor cinci runde s-au stabilit câștigătorii: locul I - Ștefan Ciucă; locul al II-lea – Silviu Ciucă; locul al III-lea – Marin Duțu. Au mai fost oferite două mențiuni, una lui Florea Mihai și una pentru cel mai tânăr participant lui Flavian Ciucă.
Câștigătorii au primit diplome și premii în bani oferite de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, de către biserica parohiei Câmpu Mare și de către Dumitru Costescu, un sponsor permanent al evenimentului (care anul acesta nu a putut participa).

Citeşte mai departe ...

Iertarea de Florii de la Izbiceni

Floriile au, la Izbiceni, mai multe semnificații. Din punctul de vedere al obiceiurilor, „Iertarea de Florii“ sau „Spovedania pe petrec alb“ cum mai este cunoscută, se află la loc de cinste. În fiecare an, preoții de la biserica parohiei Izbiceni îi așteaptă pe mirii anului care a trecut să vină la spovedanie și la slujba specială ținută pentru ei în sfânta zi de Florii. Cine nu poate veni, din variate motive, poate veni în anul următor. Anul acesta, 2018, au fost doar trei perechi de miri din cele patrusprezece câte au trecut în anul precedent prin fața altarului pentru a primi sfânta taină a cununiei. Încărcătura emoțională a fost însă la fel de mare cât pentru toate perechile de miri care ar fi trebuit să fie din nou în fața sfântului altar. Primii care fac ca acest obicei să persiste sunt oamenii locului. Preoții Marin Marian Râmaru și Petre Dicu se numără și ei printre cei care fac tot ce pot pentru ca acest obicei, care se mai întâmplă doar la Izbiceni, să nu piară. La fel și Gabriel Mihalcea, directorul Centrului Cultural „Tudor Gheorghe“ din Izbiceni. La fel și Marian Gulie, primarul localității. La fel și „... o parte din consilierii locali“ (după cum spune Gabriel Mihalcea). Toți aceștia au făcut anul acesta din „Iertarea de Florii“ un eveniment special, mirii Ionuț și Ionela Crinuța Gulie, Ionuț Costel și Simona Jianu, Marius Gheorghe și Nicoleta Valentina Dolana, prezenți la eveniment, fiind invitați la Centrul Cultural „Tudor Gheorghe“ pentru a primi o diplomă și un spectacol organizat în cinstea lor. Domnul Marian Gulie, primarul Izbiceniului, a promis că de anul viitor diplomele oferite mirilor vor fi însoțite și de câte un premiu.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt monitorizează de mai mulți ani evoluția acestui obicei și a contribuit, prin promovarea pe diverse canale media, la vizibilitatea acestui obicei unic. Mai mult, Valeru Ciurea, consultant artistic în cadrul CJCPCT Olt a realizat în anul 2004 un film despre acest obicei, film care poate fi văzut pe youtube la adresa 

Ar mai fi de menționat și obiceiul ca la biserică, după terminarea slujbei, bărbații ies în curtea bisericii și întind o masă cu pește pregătit în variate moduri pe care îl stropesc cu vin.

Citeşte mai departe ...

GOVIA la Doanca

În cea de-a doua zi de Paști a anului 2018 am poposit la Doanca, unul dintre satele aparținătoare comunei Tia Mare pentru a studia felul în care se desfășoară aici obiceiul „Govia“, obicei întâlnit în mai multe localități din zona fostului județ Romanați.

Aici, la Doanca, ritualul după care se desfășoară obiceiul nu diferă de cel din celelalte localități: o ceată de flăcăi numiți „Garanți“ merge din casă în casă, cu două-trei zile înainte de eveniment, și adună tablouri de familie, care înfățișează atât persoane în viață cât și persoane trecute în lumea de dincolo. Tot „Garanții“ sunt cei care taie crengi de salcie cu care împodobesc „Govia“, scena improvizată pe căruțe (sau, cum a fost anul acesta o remorcă de tractor).

Pe vremuri, flăcăii garanți își asumau, în fața lăutarilor, plata acestora pentru tot evenimentul, inclusiv pentru Hora Satului care încheia ziua. Acum, primăria, prin primarul Virgil Gulie, este cea care sprijină sărbătoarea, prin plata soliștilor și lăutarilor care participă la întreținerea atmosferei de sărbătoare. Este un lucru demn de toată lauda pentru că altfel, obiceiul nu s-ar putea susține, costurile unor astfel de ansambluri, tarafuri sau soliști depășind puterea garanților de a le acoperi, chiar dacă, anul acesta au fost adunate nu mai puțin de o sută treizeci de tablouri care au fost ulterior răscumpărate cu sume cuprinse între 5 și 10 lei fiecare. Este foarte adevărat că pe lângă aceste tablouri au fost recuperați de la garanți și foarte mulți copii aduși fie de părinții sau bunicii lor, fie „furați“ de unii dintre garanți, tocmiți special pentru asta.

„Garanții“ ridică în brațe tablourile sau copiii și strigă „Al cui e?“, iar membrii familiei căruia îi aparține vine și îl răscumpără.

Toate acestea se derulează în timp ce atmosfera este întreținută de lăutarii și soliștii angajați.

Unul dintre momentele așteptate de cei aproximativ o mie de săteni adunați la eveniment a fost evoluția Ansamblului folcloric „Alunelul“ al localității Tia Mare, condus de către dăruitul instructor Iancu Gulie.

Aș vrea să menționez aici și numele garanților care își asumă, an de an, responsabilitatea continuității obiceiului: Viorel Gălan, Florin Raicu, Adrian Raicu, Georgian Raicu, Gabriel Răduț, Gabriel Popa, Marius Mihăilă, Adrian Vasile, Sabin Preda, Cosmin Mulțescu, Alin Popa și Marius Vicșoreanu.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS