Menu

Muzeul din casă

Într-un muzeu, obiectele sunt curățate de praf și atent etichetate. Într-o colecție etnografică așa cum este cea de la Izvoarele – Olt a lui Constantin Ionel – Lele, obiectele sunt povestite. Nici un obiect nu este adus în colecție fără să aducă odată cu el și povestea sa.
Constantin Ionel – Lele de la Izvoarele – Olt este, ca și Constantin Nițu de la Cornățelu – Poboru sau ca și regretatul Nicolae M. Nica de la Chilia – Făgețelu, un muzeograf amator. De ce amator? Pentru că face această îndeletnicire cu dragoste, cu pasiune.
Iată definiția din DEX a cuvântului „amator“: „Persoană căreia îi place ceva, care are predilecție sau pasiune pentru ceva; Persoană care este dispusă să cumpere ceva; Persoană care se ocupă cu o meserie, cu o artă, cu o disciplină, fără a o exercita ca profesionist.“
Căutând alte asemănări lingvistice am dat peste cuvântul „ama“ care este denumirea scufundătorilor japonezi care se ocupă cu pescuitul de perle. Dar perle se pot socoti și aceste obiecte care au făcut parte din viața românului, din gospodăria tradițională. Iar când aceste „perle“ au, pe lângă valoarea lor intrinsecă și o poveste cel puțin la fel de interesantă și care este spusă cu pasiune de parcă protagonistul ar fi chiar el, colecționarul, atunci te afli în preajma unui miracol care este, așa cum se întâmplă ele, miracolele, foarte rar.
Atașez acestor cuvinte puține pentru importanța evenimentului de la Izvoarele câteva fotografii reprezentative, alături de îndemnul către cititori și privitori să meargă, dacă au prilejul, la Izvoarele să vadă lucruri minunate realizate de oameni minunați.

înapoi la partea de sus