Menu

Botezul cailor la Boboteaza

Slătioara județului Olt se poate lăuda cu cea mai longevivă acțiune menită a aduna iubitorii de cai: Botezul Cailor și concursul de cai de Bobotează adună aici de la câteva sute la câteva mii, anul acesta, 2018, aducând pe islazul localității aproape două mii de oameni. A fost cea de-a XXV-a ediție după cum spun organizatorii. Părerile sunt împărțite cu privire la renașterea acestui obicei aici, la Slătioara. Cu certitudine însă reluarea obiceiului este legată de  numele preotului paroh Marin Bica. Autoritățile locale au meritul „oficializării“ obiceiului printr-o hotărâre de Consiliu Local iar Consiliul Județean Olt prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a venit imediat alături de organizatori. Din câte se mai cunosc un mare merit l-a avut și o societate comercială din Slatina care a venit de la început cu sprijinul financiar necesar și care, de-a lungul timpului, și-a păstrat bunul obicei al sponsorizării obiceiului, lucru strict necesar având în vedere amploarea din ce în ce mai mare pe care a luat-o obiceiul precum și creșterea, an de an, a numărului de participanți la concurs.

Din fericire pentru acest obicei, nu este singura localitate în care se practică. Lista continuă cu localitatea Ghimpețeni unde însă din varii motive obiceiul nu a avut o continuitate cum s-a întâmplat la Slatioara. Mai nou, de câțiva ani s-au mai adăugat pe listă localitățile vecine Izvoarele și Vâlcele care, chiar dacă nu au avut tradiție, au preluat-o spre beneficiul iubitorilor de cai și alte animale din zonele respective.

La Slătioara vin proprietari de cai și din alte județe, semn că aici concursul este recunoscut și că are o mare iomportanță să câștigi un premiu între atâția concurenți, nu mai puțin de treizeci și cinci de cai fiind înscriși de proprietarii lor anul acesta la cele două probe din concurs: proba de frumusețe și proba de tracțiune. În urmă cu câțiva ani a fosdt eliminată proba de vciteză din cauza unor întâmplări nu tocmai fericite.
Cele două secțiuni din concurs au loc pe două subsecțiuni: pentru slătioreni și pentru invitați.

Câștigătorii ediției anului 2018 au fost următorii:
La tracțiune, gazde: Sandu Covaci – locul I; Marin Predună – locul II.
La tracțiune, invitați: Nicolae Dumitra (Enoșești) – locul I; Ion Cepăreanu (Strejeștii de Sus) – locul II; Claudiu Moraru (Pleșoiu) – locul III; Rinel Gherghiță (Giuvărăști) – mențiune.
La frumusețe, gazde:  Sandu Covaci – locul I; Marin Predună – locul II; Lucian Ioja – locul III; Nicolae Preda – mențiune.
La frumusețe, invitați: Teodor Turcitu (Balș) – locul I; Nicolae Piron (Curtișoara) – locul II; Eugen Butoi (Balș) – locul III; Ion Panțucu (Găneasa) – mențiune.

Și, pentru spre deosebire de anul trecut când a nins de Bobotează anul acesta a fost o vreme cu temperature de 13 grade, grătarele cu mici și fripturi, tonetele bere și bineînțeles vin fiert nu au lipsit din peisaj, cei prezenți simțindu-se ca la un altfel de picnic.

Citeşte mai departe ...

Sfantul Ion si obiceiurile legate de aceasta sarbatoare

Boboteaza și Sfântul Ion sunt două evenimente strâns legate nu numai de biserică dar și de obiceiurile și tradițiile din județul Olt. În trei comune din județul Olt tradițiile vechi de sute de ani sunt duse mai departe de tinerii rămași (din fericire) în aceste localități. Iordănitul morților în cimitirele din Vișina Nouă, Vădastra și Brastavăț este de departe cel mai interesant obicei practicat în fiecare an, de Sfântul Ion.

Începând cu ora șase dimineața, când întunericul este departe de a fi izgonit de lumina zilei, imediat ce femeile pleacă spre cimitir să tămâieze mormintele celor care au purtat cât au trăit numele Ion sau Ioana cetele de colindători însoţiţi de lăutari pleacă la Iordănit. Prima oprire este în cimitir unde cântă o melodie care nu este nici de înmormântere nici de petrecere. Trec cântând pe aleile cimitirului pentru a se opri atunci când sunt chemeți la câte un mormânt la care cântă în mod special iar tinerii Iordănesc (stropesc cu apă sfințită) mormântul și crucea respectivă primind de la cei care i-au solicitat fructe, pâine, cozonac, vin și bani, atât cât vrea fiecare să dea.

Există o oarecare concurență atât între localități cât și între cetele de colindători care pot fi mai multe. La Vișina Nouă colindă o singură ceată, foarte mare, însoțită de o fanfară adusă tocmai din Teleorman, „de peste Olt“ cum spun ei. Dacă ai putea pluti peste cimitire, aproape de zorii dimineții, ai putea face un inventar al celor care au purtat numele de Ion și Ioana numărând luminile aprinse la morminte. Este o imagine care te înfioară, mai ales că ea se naște pe fundalul sonor al bocetelor care se aud pe ici pe colo. Pentru că sunt îngropați aici nu numai oameni care au murit de bătrânețe ci și tineri răpuși de boli sau de alte întâmplări nefericite.

O dată cu ieșirea din cimitir muzica se schimbă, devine muzică veselă, de petrecere iar tinerii se dezlănțuie chiuind și jucând pe ulițele care acum sunt străzi cu nume care de care mai sonore. Obiceiul Iordănitului începe de acum în lumea celor vii. Cetele trec pe la casele cu sărbătoriți. Membrii cetelor îi cunosc pe toți dar nu intră decât acolo unde sunt invitați. oricum, nici o uliță nu este lăsată necălcată.
Spre seară, obosiți dar mulțumiți, membrii cetei împreună cu fanfara sau taraful de lăutari pe care ei îi angajează din timp și au grijă să fie plătiți conform înțelegerii dau un spectacol în mijlocul localității, o ultimă horă a satului așa cum probabil era pe timpuri.

Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt cercetează de mai mulți ani aceste obiceiuri iar Valeru Ciurea, consultant artistic al CJCPCT Olt a publicat o serie de materiale de specialitate urmând ca în acest an, 2018, să publice o carte care cuprinde cele mai importante obiceiuri și tradiții ale Oltului.

Citeşte mai departe ...

Saptamana culturii romane la Sofia

Având în vedere stabilirea unor relații de colaborare în domeniul cultural, domeniu care apropie atât de mult Bulgaria și România, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt a fost invitat de către Centrul Cultural Român din Vidin și de Ambasada României la Sofia să participe la evenimentele culturale ce se vor desfășura la Sofia în perioada 15-16 ianuarie 2018 sub genericul „Săptămâna culturii române“. Evenimentele sunt prilejuite de împlinirea a 168 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu şi a 8 ani de la declararea zilei sale de naştere drept „Ziua Culturii Naţionale“, de împlinirea a 11 ani de la intrarea României şi Bulgariei în UE (1 ianuarie 2007) și de la inagurarea Centrului Cultural Român din Vidin.
Activitățile vor cuprinde:
- Expoziţie de fotografie despre portul românilor din Balcani realizată de artiștii  fotografi Zlatko Angelov și Boyaan Ivanov;
- Expoziție de artă plastică din fondul Centrului Cultural Român din Vidin;
- Expoziție a artistului plastic Marius Turaice;
- Expoziție cu lucrări de grafică computerizată semnate de Ivan Todorov;
- Expoziție de sculptură în miniatură aparținând lui Emilian Popescu, din Craiova, doctor în arte vizuale;
- Fotografii din viața lui Mihai Eminescu oferite de Fundația „Eminescu“ din Craiova;
- Expoziţie de fotografie etnografică despre judeţul Olt: „Oameni – Locuri - Tradiţii“ a artistului fotograf Valeru Ciurea;
- Expoziţie de grafică semnată de artistul plastic Spiru Vergulescu - ilustraţie la poezia eminesciană;
- Expoziţie de obiecte populare specifice judeţului Olt (costum popular, ceramică, lemn sculptat tradiţional);
- Expoziţie cu ceramică neolitică de Vădastra şi demonstraţii ale meşterului  popular Ionel Cococi din Vădastra, județul Olt, România;
- Spectacol de muzică și poezie.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS