Menu

Saramura de peste, un deliciu preparat în Vadastrita - Olt

Autor: Valeru Ciurea Autor: Valeru Ciurea

În județul Olt, ca de altfel în toată Oltenia, cel mai cunoscut produs este prazul, deja un simbol. Însă localnicii au şi alte delicii cu care îşi primesc musafirii. În special, în jurul bazinelor piscicole, cum, este cazul Dunării, peștele se gătește foarte bine, mai ales saramura. Un alt lucru specific zonei este că majoritatea gospodinelor fac pâinea în casă.
Așezat pe drumul dintre Caracal și Corabia, în apropierea Dunării, Vădăstrița este un sat din a cărui bucătărie tradițională a nu putea lipsi saramura de pește. Și cum nu sunt două bordeie cu aceleași obiceie, nici rețeta de la Vădăstrița nu se aseamănă cu nicio altă rețetă de saramură.


Pentru emisiunea Raport de țară, realizată de televiziunea națională Digi 24, prin intermediul lui Valeru Ciurea, referent de specialitate în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt cu sprijinul referentului cultural de la Căminul Cultural Vădăstrița, Melania Velica, Niculiţa Rădoi a acceptat să dezvăluie echipei Digi 24 Craiova secretul saramurii de peşte cu ardei copt. Şi-a luat-o pe mama ei ca ajutor bucătar şi, după ce s-au îmbrăcat în costume populare, s-au apucat de gătit. Pentru ca saramura să poată fi servită tradiţional, de pe masa celor două femei nu putea lipsi pâinea în ţest.
Saramura de peşte nu este însă singura delicatesă care îi face renumiţi în judeţul Olt pe localnicii din Vădăstriţa. „Bucătăria tradițională are un meniu divers. Cum ne apropiem de perioada postului Paștelui putem vorbi deja despre ciorba de praz, urzicile îngroșate, ciorba de pâstăi, saramura de pește”, a explicat Melania Velica, referent cultural.

înapoi la partea de sus