Menu

Vernisaj Salonul Naţional de Artă Fotografică „Etnografica“ 10 martie 2015, Râmnicu Vâlcea

Salonul Naţional „Etnografica“ de la Slatina, judeţul Olt s-a născut în anul 2010 la iniţiativa lui Valeru Ciurea, referent de specialitate în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi preşedinte al Clubului Fotografic „Alutus“ Slatina, membru consacrat al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.
Salonul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt şi finanaţat de către Consiliul Judeţean Olt.
Scopul Salonului este de promovare a culturii tradiţionale, prin imagini fotografice cu caracter etnografic din domeniul obiceiurilor şi tradiţiilor, arhitecturii populare, costumului popular, gospodăriei şi bucătăriei tradiţionale, portret.
Salonul Naţional „Etnografica“ a beneficiat de la bun început de Înaltul Patronaj al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi se doreşte un loc în care să se întâlnească fotografii interesaţi de fotografia cu caracter etnografic care, în timp, devine document. Tocmai pentru a nu denatura informaţia din documentul fotografic, ca la orice alt Salon de acest tip, nu sunt admise intervenţiile în fotografie sau fotografiile experimentale.
Juriul acestei ediţii a fost alcătuit din Eugen Negrea din Bucureşti, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România; Mircea Anghel, de la Craiova, A.FIAP, membru AAFR, Robert Kovacs, de la Bistriţa, membru AAFR, câştigătorul Medaliei de Aur la ediţia a III-a din 2013 şi Valeru Ciurea, de la Slatina, membru AAFR, referent în cadrul CJCPCT Olt şi preşedinte al Clubului Fotografic „Alutus“ Slatina, organizator al Salonului.

Afis-Etnografica-la-Valcea
La vernisajul ediţiei a V-a, în 22 ianuarie 2015, la Slatina s-a întâmplat un lucru care nu poate decât să confirme valoarea Salonului: am avut ca oaspeţi premianţii acestei ediţii şi autori acceptaţi din Târgu Mureş, Reşiţa, Braşov, Craiova, Târgovişte, Râmnicu Vâlcea: Csibi Gellert, de la Târgu Mureş – câştigătorul Medaliei de Aur; Flavian Savescu de la Reşiţa – câştigătorul Medaliei de Argint; Tordai Ede de la Târgu Mureş – câştigătorul uneia dintre menţiuni au primit de la organizatori medaliile, diplomele şi bineînţeles sumele de bani aferente premiilor obţinute. Din păcate nu ne-am putut bucura de prezenţa Adelei Lia Rusu de la Oradea câştigătoarea Medaliei de Bronz şi nici de a lui Magdo Istvan de la Săcele-Braşov care nu au putut ajunge la vernisaj. Ne-am bucurat însă de prezenţa unei delegaţii consistente de la Târgovişte (Ion Mărculescu, Alexandru Pompiliu, Paul Lepădatu, Ion Zegheru, Teodor Badea, Ciprian Grigorescu); de la Craiova a venit Mircea Anghel, preşedintele Fotoclubului „Mihai Dan Călinescu“ şi al Societăţii Fotografice „Dacica“; de la Râmnicu Vâlcea Ioan Ciobotaru – preşedintele Fotoclubului „Floarea de colţ“ însoţit de Răzvan Emilian Dumitrescu, de Julien Oncete şi de Sanda Ciobotaru. De la Slatina au venit artiştii fotografi Vladimir Economu, Dana Iancu, Ion Grigorescu, Mihai Danu.
Şi pentru că Salonul „Etnografica“ a fost gândit de la început ca fiind unul itinerant, după vernisajul de la Slatina acesta poposeşte, iată, conform deja unei tradiţii, la Râmnicu Vâlcea, la Muzeul Satului Bujoreni, gazda noastră generoasă la fiecare început de primăvară.
Vă invităm pe toţi să ne fiţi alături la vernisarea Salonului care va avea loc marţi 10 martie 2015 la ora 12,00 la Muzeul Satului Bujoreni Vâlcea.

Valeru Ciurea,
iniţiatorul şi organizatorul Salonului

înapoi la partea de sus