Menu

Tabara de mestesuguri „Maestru si ucenic. Mesteri cu maini de aur“ la final Recomandat

Autor: Valeru Ciurea Autor: Valeru Ciurea

S-a încheiat cea de-a XV-a ediție a Taberei de meșteșuguri „Maestru și ucenic. Meșteri cu mâini de aur“ desfășurată anul acesta între 3 și 9 iulie la Călimănești, în județul Vâlcea.
Vizitatori și specialiști deopotrivă au fost încântați atât de idée cât și de ceea ce au văzut la standurile meșterilor populari olteni.
Printre cei invitați să ne vadă s-a aflat și domnul Gheorghe Naneș de la Ministerul Turismului cu care purtăm discuții și oferim informațiile necesare punerii în valoare a potențialului cultural și turistic al județului Olt prin programele și proiectyele derulate de acest minister.
Nu au lipsit nici reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea și ai Muzeului Satului din Bujoreni – Vâlcea, instituții cu care Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt are colaborări foarte bune și de lungă durată.
L-am invitat, de asemenea, pe meșterul opincar Alexandru Ilinca de la Bujoreni, un bun prieten al meșterilor olteni și dispus oricând să ni se alăture în demersurile noastre de promovare a meșteșugurilor tradiționale să ni se alăture.
Lângă noi s-a aflat și doamna Denisa Pomană de la Fundația Word Vision Vâlcea cu care Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt a derulat în anii precedenți mai multe proiecte de sprijinire a meșteșugurilor populare tradiționale.
„Maestru si Ucenic. Meşteri cu mâini de aur“ şi-a propus să adune laolaltă meşterii populari şi pe cei mai buni ucenici ai acestora într-o tabără care a fost concepută nu numai ca o recompensă pentru cei mai buni ucenici ai fiecărui meşter în anul repectiv ci şi să ofere posibilitatea de a învăţa de la personalităţi ale artelor populare tradiţionale şi specialişti în domeniu despre rolul acestora în noul context socio-cultural, despre necesitatea perpetuării acestor meşteşuguri, despre păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor populare, mergând până la arta negocierii atunci când trebuie să îşi comercializeze produsele.
Punerea în valoare a potenţialului artistic al judeţului Olt, revitalizarea tradiţiilor şi obiceiurilor specifice meleagurilor Ţării Oltului de Jos dar şi a meşteşugurilor tradiţionale prin scoaterea la lumină a meşterilor populari care făceau şi în trecut faima judeţului Olt, salvgardarea acestora, sunt câteva dintre cele mai importante zone de interes ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt.


Dumitru Liceanu - nea Mitrei cum îi spun prietenii, cojocar de la Vădastra, unul dintre cele 43 de Tezaure Umane Vii pe care le are România la acest moment, Ionel sau (Nelu) Cococi din Vădastra, specialist în ceramica neagră specifică Culturii Vădastra, Ştefan Truşcă, din Româna-Balş, urmaşul unei celebre familii de olari de pe Valea Olteţului, Alexandru (Sandu) Stan de la Corbu, meşter popular specializat pe sculptura tradiţională în lemn, Olguţa Alexandrina Filip de la Cezieni, meşter cu mâini de aur în realizarea de costume populare şi ii specifice zonei Romanaţi din care provine, Daniela Voicu de la Balş, meşter încondeietor de ouă dar şi în împletituri, Petre Ciobanu de la Călui, nu numai un meşter încondeietor de ouă dar şi un creator de şcoală care a învăţat, alături de Tudor Diaconeasa, generaţii de copii care au preluat acest meşteşug atât de rar în zona de sud a ţării. Sunt nume binecunoscute pentru măiestria şi pasiunea lor pentru artele populare tradiţionale şi care au adus, în fiecare an, în această tabără de creaţie, ucenici care astăzi pot sta cu mândrie alături de meşterii lor, iar meşterilor despre care vorbim nu le este ruşine cu ei ci dimpotrivă, le sunt motiv de bucurie şi de mândrie.
Tabara de Creaţie „Maestru si Ucenic. Meşteri cu mâini de aur “ a fost gândită ca o tabără itinerantă. Dacă în primii doi ani tabăra a avut ca loc de desfăşurare Tabăra de la Moşteni, în anii următori a avut loc la Vitomireşti, Caracal, Călimăneşti, Nucşoara, Sibiu, Băile Olăneşti, Bistriţa Năsăud, Orşova. Ideea de bază pentru caracterul itinerant al acestei tabere este aceea de a face meşteşugurile tradiţionale şi pe reprezentanţii acestora cât mai vizibili iar în felul acesta să facem cunoscut numele Oltului şi renumele pe care acesta îl are în rândul creatorilor şi păstrătorilor de artă populară din toata ţara.
Acum, la final, putem trage linie și socoti reușita acestei acțiuni, satisfacția noastră că am reușit încă o dată să atragem atenția asupra rădăcinilor noastre reprezentate în cazul de față de meșteșugurile populare tradiționale și să oferim și puțină relaxare meșterilor și ucenicilor lor.
Aducem mulțumirile noastre Consiliului Județean, finanțatorul acestei acțiuni prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vâlcea și Primăriei orașului Călimănești pentru sprijinul acordat în derularea în bune condiții a taberei.

înapoi la partea de sus