Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Obiceiuri de Rusalii

Obiceiuri de Rusalii

Imprimare Email
(0 voturi)

Calendaristic, sarbatoarea Rusaliilor este legata de “Invierea Domnului- Pastele”, in a opta duminica, atunci   cand are loc “Pogorarea Sf. Duh”.In viata spirituala a satului

romanesc, sarbatoarea rusaliilor, are mai multe momente specifice, dupa cum urmeaza:
a) Dimineata, din fiecare familie, merge cineva la mormintele decedatilor(in special femei si copii) unde se dau de pomana cornulete, gogosi, vin, tuica si bani (monede), la cei din jur sau neamuri. Pe drumul de la fiecare casa si pana la cimitir se arunca din cosnite frunze de nuc, pelin si usturoi, plante pe care le regasim si in rtitualul calusului.
b) La marginea satului, intr-o raspantie sau padure, dimineata, calusarii constituiti in cete, depun juramantul si dupa ce vine lumea de la cimitir, incep sa joace in curtile oamenilor, celor care doresc sa-i primeasca.

In jocul lor si prin “teatrul popular” nescris, pe care il “joaca” mutul calusului in curtea gospodarului, nu vor mai fi certuri, boli, vitele nu se vor mai imbolnavi, iar copii vor fi feriti de toate bolile lumesti. Femeile care nu fac copii vor fi “fertilizate” de mutul  calusului, iar recoltele vor fi ferite de grindina si vor fi bogate.

Pentru a nu se pierde cele mai importante caracteristici ale obiceiului calusaresc, C.J.C.P.C.T.C.Olt a initiat in urma  cu 15 ani la targul de saptamana de la Campu Mare- Dobroteasa, o intrecere calusareasca fara sa fie acceptata nicio modificare in desfasurarea ritualului.
Se joaca direct pe pamant, fara statii de amplificare, fara coregrafii, iar rolul mutului se manifesta fara interdictii. Unul din criteriile de baza, la invitatia cetelor si formatiilor, este prezentarea nealterata a obiceiului, cu toate elementele specifice din localitatea de provenienta.
Rezultatul a fost atat  de interesant, inct de cativa ani buni, reprezentanti de seama ai Centrului National de Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bucuresti, filmeaza, fotografiaza si realizeaza interviuri cu cei mai autentici si valorosi calusari.
Aceasta manifestare, nu se poate desfasura fara sprijinul autoritatilor locale si in special al Primariei comunei Dobroteasa.


Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected