Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Ziua Culturii Nationale la Izbiceni

Ziua Culturii Nationale la Izbiceni

Imprimare Email
(0 voturi)

Ziua de 15 ianuarie, ziua nașterii marelui poet Mihai Eminescu a devenit simbol cultural prin declararea ei drept Ziua Culturii Naţionale. 


Cred  (sper!) că nu există instituție de învățământ sau de cultură care să nu marcheze această zi, într-un fel sau altul: un recital de poezie, o scenetă, un simpozion, o dezbatere...
Centrul Cultural „Tudor Gheorghe“ de la Izbiceni nu putea să lase evenimentul să treacă neobservat așa că a invitat, cum face de fiecare dată oameni de litere și artiști într-o dezbatere-spectacol intitulată „Mihai Eminescu - Paşi către eternitate”. Așa se face că la 15 ianuarie 2013, cei 163 de ani scurşi de la naşterea lui Mihai Eminescu au fost prilej de a reitera geniul acestuia, iar autorităţile administrative și culturale din Izbiceni, împreună cu invitaţii sosiți din Bucureşti și Craiova (poetul şi publicistul George Stanca, actorul şi cantautorul Ştefan Cepoi, de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova și Ilie Turcu, de la Teatrul „Colibri” din Craiova), au reuşit să creeze nu numai o atmosferă extraordinară dar și să dezvăluie o serie de fapte și întâmplări despre care publicul larg nu prea are știre.
În expunerea sa, George Stanca a spus: „Mă bucur că încă se mai vorbeşte despre Mihai Eminescu în ţara aceasta. Personal, mă bucur că marele poet mai există în programa şcolară. Vorbim astăzi de cel mai mare şi important scriitor din România. Român de-al nostru. Numai că, Mihai Eminescu, ca orice lucru de valoare din această ţară, a fost atacat. Nu o dată, ci de mai multe ori. În decursul timpului, au încercat să ni-l desfiinţeze. Şi asta pentru că cei care vor să distrugă un popor încep de fiecare dată cu valorile, iar Eminescu a fost într-adevăr un geniu, valoarea simbolică a României. În plus, să nu uităm că el este creatorul limbii române moderne. Mihai Eminescu a vorbit printre primii de multe ştiinţe, se pricepea la o grămadă de lucruri, iar în activitatea lui jurnalistică găsim germenii elaborării politicii externe a României şi germenii poziţiei României pe harta Europei, în raport cu celelalte popoare ale lumii.
Din păcate, Eminescu a fost şi este mereu atacat. Numai că, din câte am observat, ca acum, după 1990, n-am văzut niciodată atâta ură şi atâta răutate. Se pare că duşmanii românilor plătesc foarte bine pe alţi români, pe acele cozi de topor, să-l înjure şi să-l atace la nesfârşit pe Mihai Eminescu.


Astăzi e ziua poetului numărul unu al României şi îl omagiem, dar nu uitaţi că sunt atâtea lucruri de valoare în ţara aceasta care se duc în derizoriu, care ajung să fie batjocorite, astfel încât noi să nu le mai preţuim. Spun asta deoarece au fost oameni, dintre poeţii români de după ’90, care au spus: „Domnule, m-am săturat de Mihai Eminescu. Cine e ăsta? Ni l-au băgat comuniştii pe gât”. Într-adevăr, poate că unii au abuzat de imaginea poetului, dar trebuie să ştiţi că el n-a scris decât o poezie cu orientare de stânga: „Împărat şi proletar”. În ceea ce mă priveşte, venind la şcoală în vremea când comunismul se năştea, căci am crescut odată cu comunismul, învăţam numai această poezie, de parcă Mihai Eminescu scrisese doar asta… Doina lui Eminescu: „De la Nistru pân’ la Tisa/ Tot Românul plânsu-mi-s-a”, n-a fost recitată niciodată în public, fiind, până în anul 1990, interzisă. Dacă o recitai pe scenă aveai de-a face cu justiţia! De ce? Pentru că se zicea că Eminescu e xenofob. Ce înseamnă asta? Că nu suporţi străinii. Pentru că, spunea acolo: „Cine-au îndrăgit străinii/ Mânca-i-ar inima cânii”. Dar de ce oare spunea el asta? Ei, bine, poetul nu se referea la orice străini, ci la aceia care ne călcau ţara. Era vorba de ruşi, pentru că spune: „de atâţia muscali”, cei care ne-au pândit şi ne pândesc şi astăzi...
Despre Mihai Eminescu aş vrea să ţineţi minte un singur lucru: a fost un mare patriot, a fost un mare poet, oricât ar încerca unii să-l demoleze! Cei care au venit după revoluţie l-au atacat pe Eminescu pentru motivul că, vezi Doamne, i-a plăcut lui Nicolae Ceauşescu. Păi, asta e culmea! Este o mare aberaţie: ce vină am eu, poet mort cu peste o sută şi ceva de ani în urmă că mă citeşte şi mă iubeşte un ciudat în ziua de azi? Nici una…“

Ultima modificare Sâmbătă, 24 Noiembrie 2018 00:20

Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected