Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Păzitul Fântânilor și Iordănitul la Izbiceni

Păzitul Fântânilor și Iordănitul la Izbiceni

Imprimare Email
(0 voturi)

Izbiceni, 6 - 7 ianuarie
Legenda spune că Sfântul Ioan Botezătorul, în drumul lui spre Iordan, arunca cenuşă în fiecare fântână pe care o găsea nepăzită, pedepsindu-i astfel pe oameni pentru

nepăsarea lor. În noaptea de şase spre şapte ianuarie, în sudul judeţului Olt, în special în zona Izbiceni, au loc două obiceiuri care vin dintr-un trecut necunoscut:  Păzitul fântânilor şi Iordănitul.
Locuitorii din Izbiceni, judeţul Olt, dar şi din alte localităţi de pe malul stâng al Oltului respectă de zeci de ani tradiţia de a-şi păzi fântânile în noaptea dinspre Bobotează spre Sfântul Ion, pentru ca apa să nu le fie spurcată cu cenuşă, cu paie sau bălegar. Urmele obiceiului se pierd în poveştile bunicilor, dar tradiţia e continuată de sătenii din Izbiceni, Olt. „Am 65 de ani şi ştiu obiceiul acesta de când eram mic. Păzim fântâna ca să nu vină cineva să ne prindă când aţipim sau nu suntem atenţi şi să ne arunce paie sau cenuşă în fântână, să nu mai putem iordăni”.
Când întunericul a acoperit Izbiceniul, lângă fântânile aşezate la colţ de uliţă se înalţă un cort, din ce găseşte fiecare prin curte. În mijlocul cortului tronează godinul, o sobă făcută din fier, care îi ajută pe „paznicii fântânii“ să reziste peste noapte în frig pentru a înfrunta duşmani necunoscuţi. Lângă cortul improvizat este aşezat grătarul pe care se vor perpeli cârnaţii trandafiri, fleicile de carne proaspătă sau afumată, şunca, pâinea făcută în casă şi, uneori chiar murăturile. Găleata cu vin stă la piciorul mesei de lemn iar bărbaţii se îndeamna unul pe altul să ia iniţiativa de a umple paharele sau se rânduiesc în această îndeletnicire.
După ora 12,00 noaptea o parte din cei ce păzesc fântâna respectivă pleacă pe uliţă şi urează la mulţi ani celor care poartă numele de Ion sau Ioana. Toţi îi aşteaptă cu porţile deschise, bucuroşi şi mulţumiţi că nu au fost ocoliţi de colindători. Înainte cei mai cu dare de mână luau cu ei şi lăutari. Acum se mulţumesc cu obiecte care fac zgomot (tigăi, castroane). Au cam dispărut lăutarii. La corturile improvizate muzica vine acum de la casetofoane sau, de cele mai multe ori de pe calculator.
Dimineaţa, cetele de copii pleacă cu Iordănitul pe uliţa lor sau chiar şi pe la rudele de pe alte uliţe. Cu găleata cu apă din fântâna în care s-a aruncat apă sfinţită în ziua de Bobotează şi cu o legătură de busuioc, copiii Iordănesc pe toţi cei care doresc spunând „Ura! Ura! Ura! Să trăieşti Ioane!“.
În schimbul urării şi Iordănitului copiii primesc bani.
„Mâine (de Sfântul Ion) e mai frumos: după ce se face Iordănitul şi lumea merge la biserică, facem iar mîncare, iar aici, în faţa porţii, se adună toată familia şi toti vecinii, îi serbăm pe Ioni şi petrecem iar, până seara. Nimic nu mai este însă ca odinioară. Bătrânii s-au dus unul câte unul, luând cu ei câte o părticică din farmecul sărbătorii iar copiii iată, astăzi nu pot să meargă cu Iordănitul că sunt la şcoală. Cât era Ceauşescu de tiran, copiii tot stăteau în vacanţă până pe 10 ianuarie şi prindeau toate sărbătorile, puteau să meargă dimineaţa să Iordănească pentru că numai ei pot merge cu Iordănitul!”.
Chiar dacă par unul dintre multele motive de petrecere ale oltenilor, Păzitul fântânilor şi Iordănitul de la Izbiceni rămân un obicei păstrat cu sfinţenie cu toate că din ce în ce mai puţini oameni ca înainte participă la el. Cei care îl păstrează însă ca obicei îi respectă rânduiala chiar dacă, aşa cum mărturisesc cei care păzesc fântânile astăzi nu mai vine nimeni să spurce apa din ele. Este ultima petrecere din seria sărbătorilor începută în anul anul iar oamenii din Izbiceni petrec. Ei ştiu că de poimâine începe munca iar ei nu glumesc nici cu petrecerile dar nici cu munca. Pentru că la Izbiceni se munceşte aproape tot anul la sere şi solarii. Din greu. Dar şi cu rezultate pe măsură.


Mai multe din această categorie: « Iordanitul la Brastavatu Sfântul Trifon la Ianca »

Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected