Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Iordanitul la Brastavatu

Iordanitul la Brastavatu

Imprimare Email
(0 voturi)

Brastavatu - 7 ianuarie

La fel ca şi în localităţile de pe malul stâng al Oltului, şi pe malul drept, la Brastavăţu se păstrează obiceiul Iordănitului.Gospodarii îi aşteaptă pe copiii care vin cu Iordănitul să

le stropească păsările şi vitele din gospodărie cu apă luată din fântâni în care s-a aruncat apă sfinţită la biserică sau chiar cu aghiazmă. Cu porţile larg deschise, bucuroşi şi mulţumiţi că nu au fost ocoliţi de colindători gospodari fac daruri copiilor care umblă cu Iordanul. 
Tinerii o pun de o petrecere pentru că Sfântul Ion este nu numai una dintre marile sărbători creştine dar şi prilej pentru cei care poartă numele de Ion, Ioana sau derivate ale acestora să petreacă din noapte până în noapte. Aceasta este de fapt şi ultima sărbătoare, cea care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. După care, acolo, în sudul judeţului Olt începe munca pentru că aici, majoritatea sunt agricultori şi/sau crescători de animale.
Un fapt inedit în cadrul acestui obicei este acela în care cete de colindători vin în cimitir, acolo unde aproape dinainte de a se lumina femeile - mai în vârstă sau mai tinere – vin să aprindă lumânări la mormintele celor dispăruţi şi care în această zi ar fi trebuit să petreacă, sărbătorind numele Sfântului Ion. Cetele colindă pe la mormintele celor care au purtat numele de Ion sau Ioana, iar acolo unde găsesc femeile venite la mormintele celor plecaţi din această lume primesc daruri constând în fructe, pâine, cozonac, vin sau chiar şi bani.


Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected