Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Sfantul Trifon si viile din nordul judetului Olt

Sfantul Trifon si viile din nordul judetului Olt

Imprimare Email
(0 voturi)

La 1 februarie, de paisprezece ani încoace, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt reface obiceiuriule legate de Sfântul Trifon,

ocrotitorul viilor și livezilor, cu sprijinul comunităților locale în care acest obicei se întâmpla pe timpuri în zonele viticole și/sau pomicole.
Revitalizarea obiceiurilor vechi este una dintre prioritățile CJCPCT Olt, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Olt. De-a lungul acestor paisprezece ani am poposit în localități cu tradiție în cultivarea viței de vie. Am început la Vitomirești, am continuat cu Sâmbureștiul, Câmpu Mare –Dobroteasa, Cepari – Cârlogani, Drăgănești Olt, Ianca. Mai bătrânii satelor și-au adus cu bucurie aminte cum și ce se făcea în această zi și au venit alături de noi și de administrațiile locale pentru a relua acest obicei. Cel mai important lucru însă este participarea preoților din aceste localități care au avut și ei bucuria săvârșirii slujbei speciale a acestei zile chiar în viile oamenilor și, de ce nu, chiar al societăților de vinificație cum este cazul Sâmbureștiului.
Nimic nu este lăsat la voia întâmplării iar ritualurile legate de acest obicei străvechi, de pe vremea când nu se foloseau tot felul de chimicale în vie, sunt făcute exact ca atunci: slujba Sfântului Trifon, crestarea viței de vie sub forma crucii, tăierea viței de vie și aducerea acasă pentru alte ritualuri, înconjurarea viei și stropirea cu apă sfințită etc.


Mergând pe firul evocărilor din bătrâni am aflat că ziua Sfântului Trifon era și prilej de o mică (sau mai mare!) petrecere în sânul localităților ori măcar între vecinii cultivatori de viță de vie. Așa s-a născut ideea unui concurs de vinuri la care, bineînțeles, sătenii au răspuns cu bucurie participând în fiecare an, din ce în ce mai mulți, cu vinuri de calitate, pe care un juriu întotdeauna de specialitate le notează și pentru care CJCPCT Olt oferă premii câștigătorilor celor trei secțiuni ale concursului: vinuri familiale (realizate în gospodării din soiuri de viță hibridă), vinuri nobile albe și vinuri nobile roșii.
Anul acesta, 2018, am revenit la Câmpu Mare – Dobroteasa unde primarul Ion Crăciunescu a fost de la bun început un participant activ alături de Ion Ciucă, preotul paroh de la Parohia Câmpu Mare și de ceilalți preoți de la celelalte parohii din Dobroteasa.
Participanții din localitățile Dobroteasa, Sâmburești și Verguleasa au adus nu mai puțin de nouăsprezece probe de vin, cei trei membri ai juriului, ingineri viticoli: Gheorghe Sorin, Ilie Utma și Ion Treanță având de degustat aceste probe și de stabilit ierarhia calitativă.
Premiile concursului din acest an au fost obținute de Gheorghe Porumbel din Sâmburești (premiul I la secțiunea vinuri nobile roșii și premiul I la secțiunea vinuri albe nobile); Lucian Oprișor din Dobroteasa (premiul al II-lea la secțiunea vinuri nobile roșii); Constantin Ustucă din Verguleasa (premiul al II-lea la secțiunea vinuri nobile albe); Ion Duțu din Dobroteasa (premiul I la secțiunea vinuri hibride familiale); Constantin Gogonețu din Dobroteasa (premiul al II-lea la secțiunea vinuri hibride familiale) și Niculina Duțu (premiul al III-lea la secțiunea vinuri hibride familiale).
Și pentru că anul viitor, în 2019, vom avea o ediție jubiliară vom încerca să dăm o dimensiune mai importantă acestei părți a sărbătorii Sfântului Trifon prin atragerea a cât mai mulți participanți.


2 comentarii

Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected