Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Botezul cailor la Boboteaza

Botezul cailor la Boboteaza

Imprimare Email
(0 voturi)

Slătioara județului Olt se poate lăuda cu cea mai longevivă acțiune menită a aduna iubitorii de cai: Botezul Cailor și concursul de cai de Bobotează adună aici de la câteva

sute la câteva mii, anul acesta, 2018, aducând pe islazul localității aproape două mii de oameni. A fost cea de-a XXV-a ediție după cum spun organizatorii. Părerile sunt împărțite cu privire la renașterea acestui obicei aici, la Slătioara. Cu certitudine însă reluarea obiceiului este legată de  numele preotului paroh Marin Bica. Autoritățile locale au meritul „oficializării“ obiceiului printr-o hotărâre de Consiliu Local iar Consiliul Județean Olt prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a venit imediat alături de organizatori. Din câte se mai cunosc un mare merit l-a avut și o societate comercială din Slatina care a venit de la început cu sprijinul financiar necesar și care, de-a lungul timpului, și-a păstrat bunul obicei al sponsorizării obiceiului, lucru strict necesar având în vedere amploarea din ce în ce mai mare pe care a luat-o obiceiul precum și creșterea, an de an, a numărului de participanți la concurs.

Din fericire pentru acest obicei, nu este singura localitate în care se practică. Lista continuă cu localitatea Ghimpețeni unde însă din varii motive obiceiul nu a avut o continuitate cum s-a întâmplat la Slatioara. Mai nou, de câțiva ani s-au mai adăugat pe listă localitățile vecine Izvoarele și Vâlcele care, chiar dacă nu au avut tradiție, au preluat-o spre beneficiul iubitorilor de cai și alte animale din zonele respective.

La Slătioara vin proprietari de cai și din alte județe, semn că aici concursul este recunoscut și că are o mare iomportanță să câștigi un premiu între atâția concurenți, nu mai puțin de treizeci și cinci de cai fiind înscriși de proprietarii lor anul acesta la cele două probe din concurs: proba de frumusețe și proba de tracțiune. În urmă cu câțiva ani a fosdt eliminată proba de vciteză din cauza unor întâmplări nu tocmai fericite.
Cele două secțiuni din concurs au loc pe două subsecțiuni: pentru slătioreni și pentru invitați.

Câștigătorii ediției anului 2018 au fost următorii:
La tracțiune, gazde: Sandu Covaci – locul I; Marin Predună – locul II.
La tracțiune, invitați: Nicolae Dumitra (Enoșești) – locul I; Ion Cepăreanu (Strejeștii de Sus) – locul II; Claudiu Moraru (Pleșoiu) – locul III; Rinel Gherghiță (Giuvărăști) – mențiune.
La frumusețe, gazde:  Sandu Covaci – locul I; Marin Predună – locul II; Lucian Ioja – locul III; Nicolae Preda – mențiune.
La frumusețe, invitați: Teodor Turcitu (Balș) – locul I; Nicolae Piron (Curtișoara) – locul II; Eugen Butoi (Balș) – locul III; Ion Panțucu (Găneasa) – mențiune.

Și, pentru spre deosebire de anul trecut când a nins de Bobotează anul acesta a fost o vreme cu temperature de 13 grade, grătarele cu mici și fripturi, tonetele bere și bineînțeles vin fiert nu au lipsit din peisaj, cei prezenți simțindu-se ca la un altfel de picnic.

 


753 comentarii

Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected