Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Sfantul Ion si obiceiurile legate de aceasta sarbatoare

Sfantul Ion si obiceiurile legate de aceasta sarbatoare

Imprimare Email
(0 voturi)

Boboteaza și Sfântul Ion sunt două evenimente strâns legate nu numai de biserică dar și de obiceiurile și tradițiile din județul Olt. În trei comune din județul Olt tradițiile

vechi de sute de ani sunt duse mai departe de tinerii rămași (din fericire) în aceste localități. Iordănitul morților în cimitirele din Vișina Nouă, Vădastra și Brastavăț este de departe cel mai interesant obicei practicat în fiecare an, de Sfântul Ion.

Începând cu ora șase dimineața, când întunericul este departe de a fi izgonit de lumina zilei, imediat ce femeile pleacă spre cimitir să tămâieze mormintele celor care au purtat cât au trăit numele Ion sau Ioana cetele de colindători însoţiţi de lăutari pleacă la Iordănit. Prima oprire este în cimitir unde cântă o melodie care nu este nici de înmormântere nici de petrecere. Trec cântând pe aleile cimitirului pentru a se opri atunci când sunt chemeți la câte un mormânt la care cântă în mod special iar tinerii Iordănesc (stropesc cu apă sfințită) mormântul și crucea respectivă primind de la cei care i-au solicitat fructe, pâine, cozonac, vin și bani, atât cât vrea fiecare să dea.

Există o oarecare concurență atât între localități cât și între cetele de colindători care pot fi mai multe. La Vișina Nouă colindă o singură ceată, foarte mare, însoțită de o fanfară adusă tocmai din Teleorman, „de peste Olt“ cum spun ei. Dacă ai putea pluti peste cimitire, aproape de zorii dimineții, ai putea face un inventar al celor care au purtat numele de Ion și Ioana numărând luminile aprinse la morminte. Este o imagine care te înfioară, mai ales că ea se naște pe fundalul sonor al bocetelor care se aud pe ici pe colo. Pentru că sunt îngropați aici nu numai oameni care au murit de bătrânețe ci și tineri răpuși de boli sau de alte întâmplări nefericite.

O dată cu ieșirea din cimitir muzica se schimbă, devine muzică veselă, de petrecere iar tinerii se dezlănțuie chiuind și jucând pe ulițele care acum sunt străzi cu nume care de care mai sonore. Obiceiul Iordănitului începe de acum în lumea celor vii. Cetele trec pe la casele cu sărbătoriți. Membrii cetelor îi cunosc pe toți dar nu intră decât acolo unde sunt invitați. oricum, nici o uliță nu este lăsată necălcată.
Spre seară, obosiți dar mulțumiți, membrii cetei împreună cu fanfara sau taraful de lăutari pe care ei îi angajează din timp și au grijă să fie plătiți conform înțelegerii dau un spectacol în mijlocul localității, o ultimă horă a satului așa cum probabil era pe timpuri.

Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt cercetează de mai mulți ani aceste obiceiuri iar Valeru Ciurea, consultant artistic al CJCPCT Olt a publicat o serie de materiale de specialitate urmând ca în acest an, 2018, să publice o carte care cuprinde cele mai importante obiceiuri și tradiții ale Oltului.


Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected