Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Concursul Pascal de ciocnit oua

Concursul Pascal de ciocnit oua

Imprimare Email
(0 voturi)

Concursul Pascal de ciocnit ouă,
Ediția I, 2 mai 2016, Dumitrești - Verguleasa

Parohia Dumitrești din comuna Verguleasa a organizat împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, prima ediție a

„Concursului Pascal de ciocnit ouă“. Obiceiul era împământenit de mult aici, în parohie, anul acesta însemnând, de fapt, oficializarea acestuia.
Cristian Turmacu, preotul paroh, ne-a povestit despre ce se întâmplă în primele două zile în frumoasa curte a bisericii sale iar noi am hotărât că trebuie să sprijinim aceste obiceiuri care fac parte din viața satului și se numără printre preocupările instituției noastre. Am ținut cont și de faptul că în zonă mai au loc astfel de manifestări, în ideea ca anul viitor, 2017, să organizăm o mare finală a concursului, care să cuprindă cele trei parohii din nordul județului în care au loc concursuri de ciocnit ouă: Câmpu Mare - Dobroteasa, Topana și Dumitrești – Verguleasa.
De altfel, concursul de la Câmpu Mare – Dobroteasa, care se desfășoară în cea de-a treia zi de Paști se află la cea de-a XII-a ediție, urmând ca de anul viitor să oficializăm și concursul de la Topana care se desfășoară în prima zi de Paști.
La concursul de la Dumitrești s-au înscris douăzeci și șase de concurenți, care au fost împărțiți în grupuri de câte doi. Conform regulamentului, fiecare participant a pornit în prima probă, eliminatorie, cu șase ouă care au fost ciocnite până când fiecare concurent a rămas numai cu câte un ou. Acestea au fost marcate și păstrate de comisie pentru ultima probă. Pentru eficientizare, cea de-a doua probă s-a desfășurat cu câte două ouă puse la dispoziție de către biserică. Proba finală a desemnat câștigătorii, care au primit diplome și premii în bani oferite de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt.
Premiul I a fost obținut de Florin Neagoe din comuna Cherlești; premiul al II-lea de către Margareta Priboi din Dumitrești iar premiul al III-lea de către Marin Păpușe, tot din Dumitrești. Au mai fost acordate și două mențiuni, pentru doi copii, un băiat și o fată: prima pentru Andi Manolea iar cea de-a doua pentru Ileana Andreea, ambii din Dumitrești.
În galeria de imagini pe care o punem la dispoziția dumneavoastră puteți să vedeți atât dimensiunea acestui concurs cât și pasiunile și interesul pe care acesta le naște în timpul desfășurării sale.
Au fost prezenți și reprezentanții administrației locale care, văzând interesul acordat acestui concurs, au promis că de anul viitor vor sprijini și domniile lor demersul bisericii Dumitrești, al preotului paroh Cristian Turmacu și al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt.

Valeru Ciurea

 


1 comentariu

Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected