Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Botezul cailor si concursul de cai de la Slatioara, 2016

Botezul cailor si concursul de cai de la Slatioara, 2016

Imprimare Email
(0 voturi)

Primăria localității Slătioara din județul Olt, alături de sponsorii tradiționali și de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt și-au dat mâna

spre a  împlini, pentru a douăzeci și treia oară, o frumoasă inițiativă pornită cu, iată, aproape un sfert de secol în urmă: concursul de cai, cu proba de frumusețe și proba de tracțiune. În urmă cu doi ani, o a treia probă, proba de viteză, a fost scoasă din concurs în urma unor incidente repetate.
La începuturi, obiceiul de la Slătioara nu se desfăşura într-un cadru organizat. Proprietarii de cai se întâlneau la nunţi sau alte evenimente ale comunităţii, unde deţinătorii de astfel de animale le împodobeau cu panglici multicolore, ciucuri, le împleteau coama, coada, le puneau clopoţei, iar câte unii le curăţau copitele, le dădeau cu cremă neagră, iar mai târziu chiar cu bronz de culoare albă. Nu se reuşea să se facă o ierarhizare, drept pentru care au încercat să mai găsească şi altceva care să atragă atenţia şi implicit să ducă la declararea celui mai puternic sau mai frumos exemplar. Unii mergeau până acolo încât la astfel de întreceri îşi aduceau chiar ei contribuţia, fie mergând călare pe cal, în picioare sau, cum era cazul unora mai îndrăzneţi, atunci când mergeau înaintea alaiului de nuntaşi, când ajungea la casa miresei sau a mirelui - depinde din partea cui era tocmit - sărea cu calul peste porţile mari de la intrarea în curte.
Cu certitudine, înainte de 1945 oamenii îşi botezau animalele şi păsările de prin curte pentru a fi ferite de boli sau de „necuratul“.
Din 1993 slătiorenii au reluat obiceiul, legându-l din nou de biserică, mergând în fiecare an de Bobotează (6 ianuarie) cu caii pentru a fi botezaţi de către preotul satului după care organizau concursul de cai.
Din anul 2007 locul de desfăşurare s-a mutat pe izlazul localităţii, sau în Glod aşa cum numesc cei mai bătrâni dintre localnici, spaţiul în care are loc competiţia.
Justificarea alegerii noului loc în detrimentul centrului comunei a fost şi faptul că numărul celor prezenţi era din ce în ce mai mare încât acolo, în centrul localităţii, dacă locaţia s-ar fi păstrat, nu ar fi putut să încăpă nici măcar a treia parte din cei prezenţi.
Așadar, 6 ianuarie 2016. Comuna Slătioara, județul Olt. La invitația primarului Savu Ciocârlan, iubitorii de animale din Slătioara, Balș, Caracal, Piatra Olt, Pleșoiu, Drăgășani, Berevoiești-Argeș, Câmpulung, s-au adunat la marginea comunei pentru a-și conduce caii spre locurile fruntașe la acest concurs dar și pentru a-i prezenta celor aproape o mie de spectatori veniți special pentru acest obicei păstrat an de an.
Tradiționalul botez al cailor a fost făcut anul acesta de cei trei preoți ai comunei: Marin Bica de la parohia Slătioara I (care este și cel care a revitalizat obiceiul după 1990), Eugen Durac de la parohia Slătioara II și Marinel Mustățea de la parohia Salcia. Imediat după slujba de sfințire a apelor de Bobotează, preoții au venit, îmbrăcați cu straiele preoțești și au botezat caii și pe proprietarii acestora.
Doru Crețu, din partea organizatorilor, a fost interfața între concurenți și juriu. Pentru a nu se crea disensiuni, organizatorii au împărțit concurenții, ca și în anii trecuți, în două secțiuni: autohtoni și invitați. S-au înscris în concurs peste 20 de cai. În urma celor două probe din concurs au fost desemnați câștigătorii: la proba de frumusețe, la secțiunea autohtoni  locul I a fost obținut de Fulga Marian; locul II de către Ciocîrlan Augustin; locul III de către Chitucea Gigi, iar mențiunea de către Covaci Mihăiță.
La proba de tracțiune (o căruță încărcată cu nisip, cu toate roțile înfrânate), locul I a fost obținut de către Fulga Marian; locul II de către Covaci Mihăiță; locul III de către Nedelcu Ion, iar mențiunea de către Chitucea Gigi.
La secțiunea invitați, la proba de frumusețe locul I a fost obținut de Butoi Solomon; locul II de Dumitra Viorel; locul III de către Butoi Eugen, iar mențiunea de către Fischer Mihai. 
La tracțiune, locul I a fost câștigat de către Ciobanu Viorel; locul II de către Danciu Constantin; locul III de către Moraru Claudiu, iar mențiunea de către Nechifor Bebe.
Și pentru că vremea a ținut și cu organizatorii și cu participanții, adică a fost ceva zăpadă și puțin ger (nu cel obișnuit, al Bobotezei!), mai toți cei prezenți au băut un vin fiert și au mâncat câțiva mici, cum se cade la o astfel de sărbătoare.


Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected