Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Saptamana cailor lui San’ Toader

Saptamana cailor lui San’ Toader

Imprimare Email
(0 voturi)

Legenda vorbește despre caii lui SânToader care în săptămâna numită Caii lui SânToader, după căderea nopţii, nevăzuţi fiind, prind trup şi formă pentru a pedepsi fetele şi

femeile care în această săptămână au tors, au ţesut sau au cusut. Se spunea că singura modalitate în care puteau fi alungaţi era întoarcerea cu gura în jos a tuturor vaselor din casă, acţiune combinată cu descântece pe care astăzi însă, nimeni nu le mai ştie.

În multe din localitățile Oltului, în special acelea în care creșterea cailor era una dintre prreocupările sătenilor, SânToaderul era sărbătorit, cete de colindători călare umblând prin sat pe la casele ai căror stăpâni se numeau Toader, Tudor sau Teodora. Un alt rost al plimbării cu caii prin sat era acela de a trece peste rădăcinile de iarbă mare pe care femeile le aruncau pe drum sau la capetele podurilor. În credința femeilor din satul arhaic românesc se credea că rădăcinile de iarbă mare peste care treceau în goană caii erau bune pentru descântece sau pentru alungarea bolilor sau a duhurilor rele. Sărbătoarea mai era un bun prilej pentru crescătorii de cai de a-și arăta unii altora cât de bine își întrețin caii și a se făli cu aceștia. Se făceau concursuri de alergare pentru că și caii, la rândul lor, erau dornici de alergare după o iarnă petrecută în curtea gospodarului. Printre localitățile care au ținut de SânToader se numără și Brâncovenii. Ion Cheroiu, primarul localității spune că locuitorii din Brâncoveni au fost și încă mai sunt împătimiți ai cailor, că au păstrat tradiția aceasta cu care dealtfel se și mândresc și vor face tot ce le stă în putință ca aceasta să nu dispară.

Cea de-a patra ediție oficială a Sărbătorii „Încuratul cailor de SânToader” de la Brâncoveni a avut loc sâmbătă, 15 martie 2014 pentru că fusese amânată cu o săptămână din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Sărbătoarea a început cu slujba religioasă şi cu botezul cailor care au participat la probele din cadrul manifestării. După ce au primit binecuvântarea preotului, concurenţii au pornit călare prin satul Ociogi, într-o paradă a cailor.
La evenimentul care a avut loc pe stadionul de la Mărgheni au participat aproape o mie de spectatori, iar crescători de cai din 13 localităţi ale judeţului s-au strâns la această a patra ediţie. După frumoasa paradă a cailor, participanţii s-au întrecut în mai multe probe printre care proba de frumusețe și cea de forță, caii înscriși în concurs punând în dificultate juriul. Organizatorii au mai premiat şi cele mai frumoase trăsuri ce au fost înscrise în concurs.
Primarul comunei Brâncoveni, Ion Cheroiu, mărturisea că o dată cu trecerea anilor cresc și pretențiile organizatorilor. Anul acesta au fost mai mulţi concurenți și invitaţi, unii dintre aceștia venind de la 30-40 de kilometri depărtare de Brâncoveni.

Păstrarea tradițiilor este unul dintre obiectivele Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt fapt pentru care, an de an instituția face eforturi pentru păstrarea și promovarea acestor tradiții.
La Sărbătoarea „Încuratul cailor de SânToader” de la Brâncoveni au participat anul acesta Florian Dumitrescu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, Savu Ciocârlan, primarul comunei Slătioara, Cristinel Neagu, primarul comunei Şopârliţa şi Dumitru Dănuţ Matei, primarul comunei Pârşcoveni.

Cu siguranță ediția a V-a, cea de anul viitor, va fi mai interesantă și, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt va include și ritualurile care se făceau în această zi.


309 comentarii

Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected