Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Un premiu castigat... pe oua!

Un premiu castigat... pe oua!

Imprimare Email
(0 voturi)

De zece ani, în localitatea Ciocăneşti din judeţul Suceava se desfăşoară un festival unic în România, cel puţin ca amploare: Festivalul Ouălor Încondeiate.

Odată cu această a X-a ediţie a festivalului, organizatorii s-au gândit să facă şi un concurs de încondeiat ouă, destinat elevilor de gimnaziu, concurs la care s-au înscris 60 de concurenţi din Suceava, Neamţ, Botoşani, Braşov, Brăila, Olt şi Cluj. Candidatul Oltului: un copil de toată isprava de pe Valea Olteţului, de la Călui, Virgil Teodor Ciobanu. Elev al învăţătorului Petre Ciobanu din Călui, la rândul lui ucenic al meşterului Tudor Diaconeasa, cel alături de care a creat o adevărată şcoală de încondeiat ouă acolo, la Călui, dăruindu-şi pasiunea şi priceperea copiilor care vor duce mai departe acest meşteşug, unul dintre cele care, cu siguranţă, vor rezista în timp.
Cei 60 de concurenţi au avut de încondeiat un ou, în două ore, până la finalizare, adică până la expunerea spre jurizare. Virgil nu s-a mulţumit să încondeieze un singur ou, a realizat trei modele diferite, dar, conform regulamentului, numai unul a putut fi expus. Juriul însă, cu certitudine a „pus pe cântar“ şi acest lucru astfel încât, la final, Virgil Teodor Ciobanu a obţinut un premiu II alături de alţi 5 copii. Subliniez faptul că ceilalţi 59 de concurenţi proveneau (cu excepţia celor din Brăila şi Braşov) din zona în care încondeiatul ouălor a devenit o adevărată industrie: Moldova (Bucovina).

Pentru că anul acesta, 2013, a fost o ediţie jubiliară a Festivalului Ouălor Încondeiate, organizatorii au conceput o secţiune de „Expoziţie“ în locul celei de concurs pentru încondeietorii maturi. Au participat la această secţiune 130 de încondeietori de ouă şi au fost expuse (după aproximarea noastră) cam zece mii de ouă. Ar fi de remarcat că în afara acestora a mai fost expusă şi o parte a unei impresionante colecţii de ouă încondeiate (peste două mii şase sute de ouă, modele diferite din mai multe zone ale ţării), o colecţie particulară care urmează să intre în patrimoniul Muzeului Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti alăturându-se astfel celorlalte peste două mii de ouă încondeiate reprezentând motive din zona Bucovinei dar şi ouă premiate la ediţiile anterioare ale festivalului-concurs.
Unul dintre cei mai tineri (dacă nu chiar cel mai tânăr) meşteşugari a fost olteanul nostru, de pe Valea Olteţului, de la Călui, Costinel Beşteleu, elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Petre Pandrea“ din Balş. Acesta a impresionat pe vizitatori prin felul în care ştie să povestească fiecare model de pe ouăle încondeiate de el, aşa cum a învăţat de la meşterul Tudor Diaconeasa şi de la învăţătorul Petre Ciobanu. Desigur că nu numai costumul diferit atrăgea pe vizitatori şi pe cei de la televiziuni (Costinel a fost cel mai intervievat meşter) ci şi cele zece modele de pe ouăle încondeiate care săreau în ochi, deosebindu-se net de celelalte ouă „închistrite“ cum le spun moldovenii ouălor încondeiate.
Alături de ouăle încondeiate la Olt au fost şi ouă realizate de încondeietorii din Ciocăneşti, Moldoviţa, Bălcăuţi, Vatra Moldoviţei, Panaci, Cârlibaba, Fundu Moldovei, Paltinu, Ulma, Poiana Stampei, Rădăuţi, Ciumârna, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Cluj, Covasna, Harghita, Ţara Lăpuşului – Maramureş şi Neamţ.

Expoziţia Naţională de Ouă Încondeiate a fost completată în acest an cu simpozionul „Oul încondeiat - Culorile Credinţei”, desfăşurat în acelaşi spaţiu în care erau expuse ouăle, ceea ce a permis ca încondeietorii să poată participa toţi şi în mod direct la acest simpozion, iar vizitatorii expoziţiei să poată asculta „poveşti” interesante despre ouăle încondeiate şi zonele etnografice din care acestea provin, despre tehnica încondeierii ouălor sau despre elementele ornamentale întâlnite pe oul încondeiat şi tehnica obţinerii culorilor naturale din plante.
Simpozionul moderat de Minorica Dranca, directorul Muzeului de Etnografie Vatra Dornei, a constituit un prilej pentru parohul Ilie Rusu să prezinte activitatea culturală a comunei de la reînfiinţarea acesteia, din anul 2002, dar şi istoria ouălor încondeiate de la Ciocăneşti, începută în anul 1995 de două încondeietoare, Cristina Timu şi Mărioara Timu, la iniţiativa preotului Rusu şi pornind de la o coşarcă cu ouă încondeiate adusă de la Moldoviţa. Preotul i-a amintit pe iniţiatorii festivalului, dar şi pe încondeietorii care aduc frumuseţea şi care au participat timp de nouă ani la acest festival.

În cadrul simpozionului au fost lansate mai multe cărţi editate de Centrul Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale Suceava şi a fost prezentată lucrarea „Carte de învăţătură. Ouăle de Paşti de la Oboga“ lucrare semnată de Corina Mihăescu şi apărută la Editura traditiioltene.ro a Centrului Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale Olt precum şi DVD-ul cu filmul „Ouăle de Paşti de la Oboga“, film realizat de Valeru Ciurea şi premiat la mai multe festivaluri de gen din ţară.
Tot la Şcoala Gimnazială din Ciocăneşti s-a desfăşurat şi prima ediţie a concursului de cusături tradiţionale, o altă secţiune a Concursului Interjudeţean „Tradiţie – Valoare Sacră”. La această secţiune, care s-a urmărit ca obiectele trimise pentru concurs să fie realizate pe pânză de etamină, iar cusăturile zonei de unde provine participantul să reprezinte modele care se regăsesc pe costumul popular sau motive florale şi geometrice specifice. Au participat la această secţiune două eleve ale creatorului popular Alexandrina Olguţa Filip de la Cezieni.
Una peste alta călătoria la Ciocăneşti în judeţul Suceava a fost una anevoioasă, obositoare dar, în acelaşi timp fructuoasă prin rezultatele obţinute acolo şi prin câştigul informaţional.

Un mic amănunt dar foarte important din punctul nostru de vedere: în cea de-a doua zi a festivalului, la o oră matinală, atunci când pe străzi încă nu era nimeni, primul om pe care l-am întâlnit la Casa de Cultură a fost primarul localităţii, domnul inginer Radu Ciocan, care ne-a impresionat prin dăruirea sa, prin efortul depus pentru ca această a zecea ediţie a festivalului să fie una reuşită. Şi pentru că un astfel de demers nu se poate face de unul singur, i-au stat alături directorul Şcolii Gimnaziale Ciocăneşti, doamna Claudia Angela Samson, doamna Zanfirica Boiciuc, consilierul educativ al aceleeaşi şcoli dar şi Minorica Dranca, directorul Muzeului de Etnografie din Vatra Dornei.
Şcoala de încondeiat ouă din Călui, judeţul Olt, se poate mândri că duce mai departe un meşteşug străvechi şi că elevii de aici poartă cu demnitate stindardul Oltului pe orice meleag. Iar noi, toţi ceilalţi, nu putem decât să ne plecăm fruntea în faţa acestor mâini de aur, a acestor meşteri care, deşi nu câştigă (încă) nimic de pe urma muncii lor, duc mai departe acest meşteşug pentru a nu se pierde, cum, din păcate, se vor pierde mai devreme sau mai târziu alte meşteşuguri specifice judeţului nostru.


Mai multe din această categorie: Cursuri de antreprenoriat pentru mesterii populari »

Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected