Buckle

01

Adresa:

Str. Manastirii nr.1A, Slatina

02

Telefon:

0349/409270

03

Email

cjcpctolt@yahoo.com

Depunere proiect „Cimitirul si crucile de la Pietris, simboluri ale Olteniei“ la Ministerul Culturii si Patrimoniului National

Depunere proiect „Cimitirul si crucile de la Pietris, simboluri ale Olteniei“ la Ministerul Culturii si Patrimoniului National

Imprimare Email
(0 voturi)

În ianuarie 2013 am reluat, împreună cu George Smarandache, încercarea de a obține finanțare de la Ministerul Culturii și Patrimoniului Național pentru proiectul de

restaurare și punere în valoare a cimitirului de la Pietriș-Baldovinești și a crucilor-troiță din acest cimitir, care pot deveni un simbol al Olteniei, așa cum cimitirul de la Săpânța este un simbol al nordului Ardealului. Am depus, așadar, din nou, acest proiect în speranța că vom veni nu numai în sprijinul comunității locale dar și al tuturor celor care iubesc artele tradiționale și sunt aproape, ca spirit, de credințele și ritualurile de înmormântare specifice zonei Pietriș-Baldovinști.
De sute de ani, în localitatea Pietriş, comuna Baldovineşti, judeţul Olt există obiceiul ca la mormintele morţilor să se pună o cruce de lemn scrijelită şi pictată cu Fecioara Maria, Sfântu Gheorghe, Iisus Hristos sau Sfântul Nicolae, funcţie de cel la capul căruia este pusă: femeie, bărbat, copil sau bătrân. Aceasta cruce poartă aici numele de troiţă.
Aceste troiţe se foloseau în cimitirele din zonă dar şi din zonele învecinate din judeţele Dolj, Vâlcea şi chiar Gorj sau Mehedinţi, după cum spun meşterii populari care realizează aceste adevărate opere de artă naivă.
Odată cu trecerea timpului, meşterii care făceau astfel de troiţe au murit, iar locul acestor opere de artă naivă din cimitir a fost luat de crucile de marmură. Dacă înainte în sat erau 40 de meşteri, acum mai sunt doar 4, iar doi dintre ei sunt prea bătrîni ca să mai lucreze. Crucile putrezesc, le dispare culoarea, unele au căzut. Pentru revigorarea acestui meştesug şi pentru perpetuarea sa, instituţia noastră propune susţinerea celor care încă mai lucrează lemnul în scopul confecţionării unor astefel de elemente de artă şi cult. În acest sens se doreşte a se interveni în atragerea tinerilor pentru a deprinde acest meșteșug şi crearea unui atelier la nivelul localităţii respective. Totodată se impune inventarierea crucilor existente şi recondiţionarea lor de către meşterii care încă mai lucrează lemnul. Cimitirul este prins în lista monumentelor istorice din judeţul Olt la numărul: OT-IV-s-B-09111 - Cimitirul de troiţe sat Pietriş, comuna Baldovineşti.
Proiectul se doreşte a constitui o rampa de lansare pentru realizarea unui întreg ciclu de promovări şi perpetuări ale întregului spectru cultural tradiţional existent în localităţile din judeţul Olt, cu precădere cele ale meşteşugurilor aflate pe cale de dispariţie datorită îmbătrânirii meşterilor populari. În diferite forme: scris, prin intermediul presei, prin înregistrări audio-video, prezentări la radio şi televiziune se vor aduce la cunoştinţa publicului larg toate elementele care constituie realizarea acestor valori inestimabile ale culturii româneşti. Totodată, prin acest proiect se încearcă redimensionarea importanței pe care o reprezintă acest segment din întregul areal al tradiţiilor populare şi, astfel, să se creeze posibilitatea trecerii sub formă de inventar a acestor elemente de cultură şi cult (troiţa) şi oportunitatea conservării şi tezaurizării în arhivele patrimoniului cultural naţional.
Unele dintre aceste troițe au fost confecţionate înainte de anul 1900 și se află acum într-o stare avansată de degradare. Pentru că există riscul ca acestea să dispară este imperios necesară recondiţionarea şi protejarea lor într-un timp cât mai scurt din două motive: primul, având în vedere starea actuală şi al doilea, vârsta înaintată a meşterilor populari care mai execută astfel de lucrări.
Crucile din cimitirul de la Pietriş sunt unicat în România şi pot rivaliza oricând cu crucile din cimitirul vesel de la Săpânţa. Proiectul îşi propune salvarea tradiţiei şi obiceiului locului din satul Pietriş, comuna Baldovineşti: acela de a pune la mormântul celui dispărut o cruce din lemn, scrijelită şi pictată şi realizarea în continuare a acestora prin constituirea la nivelul localităţii a unui atelier deschis în care cei patru meşteri care mai practică acest meșteșug, cruceritul, să poată realiza aceste cruci dar şi să înveţe tinerii din localitate (şi nu numai) de a realiza aceste opere de artă naivă.

Meşteşugul realizării crucilor de Pietriş (Baldovineşti) poate dispărea dacă nu se intervine rapid, cu soluţii pentru continuarea acestuia. La fel şi cimitirul din satul Pietriş aparţinător comunei Baldovineşti poate deveni o amintire dacă nu se iau măsuri urgente de conservare şi protejare a acestuia.
Proiectul îşi mai propune ca prin implicarea Episcopiei Slatina, a autorităţilor locale şi a preotului din localitate să se păstreze obiceiul locului ca la fiecare mormânt să fie amplasată o astfel de cruce tradiţională dar şi determinarea locuitorilor satului la renunţarea, pe cât posibil, a amplasării în cimitir de cruci din beton, piatră sau marmură şi, pe de altă parte, odată cu extinderea cimitirului, aici să nu se mai amplaseze decât cruci tradiţionale.
De asemenea, proiectul îşi propune ca odată cu înţelegerea necesităţii conservării tradiţiei şi a cimitirului să se facă demersurile necesare pentru ca satul Pietriş, comuna Baldovineşti, să fie înscris ca unul dintre traseele culturale ale judeţului în lucrările de specialitate şi de prezentare a localităţilor din Olt pentru ca în felul acesta meşteşugul să fie cunoscut iar ansamblul să poată fi pus în valoare.
Ca obiectiv general al proiectului am menționa creşterea calităţii evenimentelor de promovare şi valorificare a patrimoniului specific meşteşugului cruceritului, a semnificaţiilor cultural-estetice ale troiţelor, pe baza dezvoltării parteneriatului dintre mediul academic, cel bisericesc şi alţi actori sociali activi în sfera culturală a zonei investigate, restaurarea elementelor aflate în stare avansată de degradare şi introducerea lor în patrimoniul naţional. 
Ca obiective secundare aș menționa: îmbunătăţirea calitativă a evenimentelor culturale ce au ca tematică valorizarea semnificaţiilor simbolic-religioase şi estetice ale troiţelor şi crucilor de hotar judeţul Olt, prin activităţi de cercetare etnologică şi antropologică; creşterea gradului de vizibilitate a localităţilor din Olt ce au cunoscut sau păstrează încă practica utilizării troiţelor; diversificarea publicului consumator de evenimente culturale axate pe valorizarea reprezentărilor figurativ-simbolice ale troiţelor precum şi a elementelor cultural-identitare pe care acestea le incumbă în judeţul Olt.
Proiectul se adresează comunității rurale din comuna Baldovineşti, aşezare rurală ce a cunoscut şi încă mai păstrează practica cruceritului în judeţul Olt dar și publicului participant la manifestări culturale, publicului radiofonic, televizual, virtual sau cultural- ştiinţific. 
Se urmărește identificarea unor aspecte actuale ale cruceritului şi ale semnificaţiilor culturale ale troiţelor în acest spaţiu, vizând creşterea gradului de conştientizare a patrimoniului imaterial local, organizarea de dezbateri locale, expoziții tematice de artă plastică şi fotografie-document, aducerea la fața locului a unor reprezentanți ai comunității ştiinţifice, realizatori de emisiuni de radio şi de televiziune de specialitate.

Ultima modificare Sâmbătă, 24 Noiembrie 2018 00:19

231 comentarii

Lasă un comentariu

Press enter to search
Press enter to search
Buckle

The ultimate experience

The power for creating a better future is contained in the present - You create it by creating a good present.

(+1) 300 345 8000
info@buckle.pro
St New York, NY 10001

Opening Hours

Mon - Fri
9:00 am to 18:00 pm
Saturday
9:00 am to 16:00 pm
Sunday
Closed

CEO's Words

CEO

The theme is clean and crisp, yet it's genuinely sophisticated when it comes to the number of design tools offered with it and the flexibility.

CEO's Signature

Get Connected